НОВИНИ

Доналд Тръмп уволни министъра на правосъдието на САЩ

Доналд Тръмп уволни изпълняващата длъжността министър на правосъдието и генерален прокурор на Съединените щати Сали Йейтс, след като тя открито разкритикува решението му да се забрани достъпа на бежанци от седем мюсюлмански държави в страната. Междувременно, продължават многобройните протести срещу президентския указ.

bnt avatar logo
от БНТ
06:48, 31.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Сали Йейтс, която бе назначена още от предишния президент Барак Обама, заяви открито, че нейното министерство няма да защитава наложените с президентски указ ограничения за граждани от седем мюсюлмански страни да влизат в САЩ, защото ги смята за незаконни.

Съобщението за отстраняването ѝ от длъжност бе направено от Белия дом в Туитър. В него твърденията на Йейтс се окачествяват като реторични и се посочва, че Тръмп е действал в рамките на президентските си пълномощия, подписвайки указа.

Генералният прокурор на западния американски щат Вашингтон, Боб Фъргюсън, съобщи, че ще оспори в съда временната забрана. В иска се настоява съдът да обяви основните моменти от президентския указ за неконституционни и да наложи временно спиране на приложението му. Ако съдът се произнесе в полза на Фъргюсън, решението на президента ще стане невалидно в национален мащаб.

Бившият президент на Съединените щати, Барак Обама, също наруши мълчанието си след напускането на Белия дом и подкрепи с изявление протестите срещу антиимигрантския указ на своя наследник.

Междувременно Белият дом е уверил Австралия, че указът на Тръмп не засяга австралийци с двойно гражданство, каза днес премиерът на Австралия Малкълм Търнбул. Подобно изключение Съединените щати обявиха и за британците с двойно гражданство, обяви вчера британското външно министерство.

Днес се очаква Доналд Тръмп да подпише указ по въпросите на киберсигурността. В указа ще да бъдат очертани първите действия в сферата на киберсигурността, която Тръмп определи като един от главните приоритети на своята администрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха заподозрения за стрелбата в джамия в Квебек
Арестуваха заподозрения за стрелбата в джамия в Квебек
Президентът Радев ще посети Главната квартира на НАТО
Президентът Радев ще посети Главната квартира на НАТО