НОВИНИ

В "Панорама": Двата свята на Турция

Ердоган спечели изборите в една разделена страна. Какво е разделението в Турция? Репортерът на БНТ Александър Марков за това какво става на юг от нас - репортаж в предаването "Панорама".

Александър Марков
от Александър Марков
21:50, 29.06.2018
Чете се за: 03:24 мин.
По света

На площад "Таксим" в сърцето на Истанбул, където се издига Паметникът на Републиката от 1923 г., сега управляващите строят една от най-големите джамии в Турция, обвита в десетилетен спор - трябва ли да я има и точно там ли? Паметникът и джамията сякаш ясно ни напомнят великото разделение в Турция - между религиозната всеотдайност и завета на Ататюрк за светска държава.

Аслъ Айдънтъшбаш, старши анализатор в Европейския център за външни отношения - Който и да е президент, той трябва да живее с факта, че Турция е разделена страна. Дълбоко разделено общество. Хората се чувстват заплашени от другата страна.

Съдбоносният, може би, успех на президента Реджеп Ердоган, който спечели и президентските, и парламентарните избори в Турция, е историята на един умело управляван конфликт: между светските, проевропейски, аристократични "бели турци" и религиозните консерватори от вътрешността на страната, които видяха в Ердоган баща на всички доскоро потискани мюсюлмани.

Какво искате от Реджеп Ердоган?
симпатизант на митинга след победата: Да продължи политиката си да помага на мюсюлманите по света и да подкрепя арабите. Ние всички обичаме Ердоган!


;

Републиканците, които отчаяно се опитват да съживят партията си, но от години печелят само турското средиземноморско крайбрежие и големите метрополии, на тези избори изгубиха две големи свои крепости - Истанбул и Анкара.

симпатизант на републиканците: Много, много съжалявам за резултатите. Партията на справедливостта и развитието не е демократична партия.

Съотношението между светските турци и религиозната средна класа е 30:70 в малките градове и 50:50 в големите. В Истанбул площад "Таксим" разделя Бейоглу на два свята. В единия са малките истанбулски улички, прилични на Париж, където млади туркини слушат джаз, а южно са бедни квартали с модерни болници и джамии, където жените са забрадени, а привързаността към Ердоган е фанатична.

Гергана Брънзова, живее в Истанбул: Това е преходен период и историческо време, което живеем. Аз специално настръхвам, защото виждам, че всичко това, което Ататюрк е изградил, съградил, в момента се променя, въпросът е как.

Гергана живее от години в Истанбул, но с течение на времето вижда как свободата се отдръпва.

Гергана Брънзова, живее в Истанбул: Изчакваме да се адаптираме и да продължаваме да живеем с промяна.

Реджеп Ердоган обаче не е пълен победител. Той спечели изпълнителното президентство, но партията му загуби самостоятелно мнозинство. Хората в Турция искат той да продължи да бъде лидер, но не харесват партията му, според анализатори.

Барчън Йънанч, в. "Хюриет дейли нюз": Господин Ердоган е създал персонална лоялност към себе си. Той има огромни лидерски качества и това му помогна да постигне по-висок резултат в сравнение с неговата Партия на справедливостта и развитието, която загуби доста гласове. Електоратът изпрати ясно послание към г-н Ердоган: "Ние все още те подкрепяме, но имаме проблем с твоята партия и как я управляваш". Така че тези резултати са смесено послание именно към Ердоган от неговия електорат. Привържениците му са наясно с проблемите пред страната: с икономическите проблеми, не подкрепят присъствието на сирийските бежанци, има още много такива несъгласия. Но въпреки тяхното недоволство, гласуват за него, защото тук роля играе и т.н. "психология на футболния фен" - когато си несъгласен с мениджъра, не напускаш веднага отбора си.

Именно обезценената лира и инфлационният курс на турската икономика, задвижвана от мащабно строителство, но жадна за чужди инвестиции, разцепи и двата лагера - и на републиканците, и на религиозните консерватори. Противоречивото решение на Ердоган да сложи ръка върху лихвената политика на централната банка допълнително изплаши и външните инвеститори, и електората му.

Аслъ Айдънтъшбаш, старши анализатор в Европейския център за външни отношения: Доскоро турците смятаха тероризма за проблем номер едно, но сега е икономиката. Въпросът е - въпреки че икономиката е най-важният проблем, на кого вярвате да я управлява? Тезата на опозицията е, че ако няма върховенство на закона и демокрация, ако дадем властта в ръцете на един човек, няма да имаме добре развита икономика и всички в крайна сметка ще обеднеем. Управляващите казват: "Вижте, може да не сме перфектни, но имаме най-много опит в управлението на икономиката, не вярвайте на другите, защото те нямат опит, а времената са трудни и никой не може да си позволи лукса да губи време. Затова - дръжте се с нас".

И управляващата партия успява добре да продаде посланието си.

Аслъ Айдънтъшбаш, старши анализатор в Европейския център за външни отношения: Не мисля, че някой в Турция е щастлив от факта, че има журналисти в затвора или че върховенството на закона е в ужасно състояние. И в двата лагера има хора, осъзнаващи простичкия факт, че демокрацията в Турция е счупена. Въпросът е, че Партията на справедливостта и развитието успява да предаде на своите избиратели следното ключово послание: "Демокрацията ни е счупена, но има по-важни неща. Целият свят почти е срещу нас, имаме външни врагове, сред които и Европа, и сега не можем да поемаме риск. Демокрацията не ни е топ-приоритет". Целият този дискурс за външни врагове е всъщност извинение за въвеждането на едноличен режим.


;

С новата президентска система Реджеп Ердоган съсредоточава в ръцете си власт, каквато преди него е имал само бащата на републиката - Мустафа Кемал Ататюрк.

Аслъ Айдънтъшбаш, старши анализатор в Европейския център за външни отношения: Ще има много трудности. Консолидацията на властта създава и съпротива. Колкото по-силно е правителството, толкова по-обединена и силна става опозицията. Тези предизвикателства не са лесни.

Според президента Ердоган, демокрацията в Турция спечели.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Победителят на тези избори е демокрацията, нашата нация. Всички 81 милиона граждани на тази страна са победителите. Благодаря на всички, които отидохте до урните в днешния фестивал на демокрацията, който имаше най-високата активност в нашата история.

Опозиционният кандидат Мухарем Индже, признавайки резултатите и коментирайки новата президентска система, заяви - "всички заедно ще платим цената за това".

Мухарем Индже, Републиканска народна партия: Новият режим е заплаха за Турция. Сам по себе си това е проблем на оцеляването - един човек да ръководи държавата и партията си и да съсредоточи в себе си изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Това е огромна заплаха за Турция. Лично ще изпитаме това и, за съжаление, всички заедно ще платим цената.

Двата свята в Турция сякаш остават непримирими.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още По света

Отмениха присъдата на Харви Уайнстейн
Отмениха присъдата на Харви Уайнстейн
22:50, 25.04.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Венеция въвежда такса за туристите
Венеция въвежда такса за туристите
22:36, 25.04.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Хърватия получи първите бойни самолети Рафал
Хърватия получи първите бойни самолети Рафал
22:06, 25.04.2024
Чете се за: 01:17 мин.
ЕП осъжда нападението на Иран срещу Израел и призова за деескалация
ЕП осъжда нападението на Иран срещу Израел и призова за деескалация
21:25, 25.04.2024
Чете се за: 06:12 мин.
САЩ са доставили тайно на Украйна далекобойни ракети
САЩ са доставили тайно на Украйна далекобойни ракети
20:07, 25.04.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Украйна събира мъжете, годни за фронта, от чужбина
Украйна събира мъжете, годни за фронта, от чужбина
18:50, 25.04.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Балотаж на президентския вот в РСМ: Как гласува албанската опозиция
Балотаж на президентския вот в РСМ: Как гласува албанската опозиция
18:34, 25.04.2024
Чете се за: 05:35 мин.
САЩ и още 17 държави, сред които и България, отправиха призив за освобождаване на заложниците в Газа
САЩ и още 17 държави, сред които и България, отправиха призив за освобождаване на заложниците в Газа
17:31, 25.04.2024
Чете се за: 00:42 мин.
По инициатива на ДАНС е разбита международна престъпна група, арестувани са 15 българи
По инициатива на ДАНС е разбита международна престъпна група, арестувани са 15 българи
17:24, 25.04.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Хамас разпространи видео на 23-годишен заложник
Хамас разпространи видео на 23-годишен заложник
16:40, 25.04.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Ученици от българско училище в Оксфорд с филм за цар Фердинанд (СНИМКИ)
Ученици от българско училище в Оксфорд с филм за цар Фердинанд (СНИМКИ)
16:35, 25.04.2024
Чете се за: 01:17 мин.
ЕП прие резолюция срещу руската намеса
ЕП прие резолюция срещу руската намеса
16:01, 25.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Топ 24
Най-четени
Полицейски екипи охраняват имуществото на евакуираните жители на Роман
Полицейски екипи охраняват имуществото на евакуираните жители на Роман
Празници на българското кино в Рим
Празници на българското кино в Рим