НОВИНИ

ЕК предложи независими изследвания за двоен стандарт на храните

Страните от Вишеградската четворка – Словакия, Чехия, Унгария и Полша се разбраха да продължат натиска над големите компании за решаване на проблема с двойния стандарт на храните в Източна и Западна Европа. На среща на високо равнище в Братислава, Европейската Комисия предложи да направи независими изследвания за разликата в качеството на храните, напитките и козметиката в различните европейски държави.

БНТ2-София
от БНТ2-София Мирослава Николачкова
19:50, 13.10.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Премиерите на Унгария, Полша, Словакия и Чехия приветстваха предложението на Брюксел, но подчертаха, че трябва да бъдат взети още мерки.

Роберт Фицо, премиер на Словакия: „Всеки потребител трябва да е спокоен, че консумира една и съща храна, когато е под една и съща марка във всяка страна в Европейския съюз. Двойният стандарт е абсолютно неприемлив, няма първа и втора класа хора. Европейският съюз трябва да осигури ефективен контрол над подобни нечестни практики“.

За еднакво качество на храните призоваха и участващи във форума потребителски организации, контролни органи и представители на други страни от Източна Европа.

Вера Юрова, еврокомисар: „Становището на Европейската Комисия е, че това е нелоялна търговска практика. Но трябва да направим още тестове, за да докажем и изясним колко голям е проблемът. Трябва да разберем специфичните случаи на двойни стандарти и да илюстрираме с примери разликите, които искаме да спрем“.

Унгарският премиер Виктор Орбан подчерта, че това не е достатъчно и заяви, че Будапеща очаква да чуе какви ще са следващите стъпки на Европейската комисия. Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка посочи, че проблемът не може да се реши самостоятелно на национално ниво от нито една страна-членка на общността, а са необходими конкретни действия на Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден скандал в парламента с искане за оставка
Пореден скандал в парламента с искане за оставка
Д-р Галинка Павлова: Липсва контрол върху бюджета за здравеопазване
Д-р Галинка Павлова: Липсва контрол върху бюджета за здравеопазване