НОВИНИ

Експерти по национална сигурност: "Не сме подготвени за кризисни ситуации"

Според експертите по национална сигурност генерал Кирчо Киров и Николай Радулов хората в България не са подготвени за извънредни кризисни ситуации. И двамата са на мнение, че трябва системно да бъдем подготвяни за такива моменти.

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 04.04.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Според тях, службите по сигурността в Русия са изключително добре подготвени. В България от друга страна не действаме систематично по отношение на заплахите от терористични атаки.

Николай Радулов, бивш секретар на МВР, експерт по национална сигурност: "Терористичната дейност в Европа е непрекъсната. Ако трябва да бъдем честни в Русия всяка седмица се извършват атентати, но не точно в големите градове. След атентата в Домодедово, руските специални служби много се стегнаха, при което ФСБ всеки месец прави изявления за нови заловени групи. Нивото на напрежение е едно и също. Това не е нова вълна на тероризъм. Не трябва да се успокояваме, че тук не се случва нищо. В момента в държави, където нивото на сигурност е по-възможно да стане нещо такова, защото ние за терористите от ислямска държава сме същата тази Европа."
Генерал Кирчо Киров, експерт по сигурността, бивш шеф на Националната разузнавателна служба: "Русия е една от най-застрашените от тероризъм държави. В този случай имаме на лице няколко неща. Това е терористичен акт безспорно. Планиран акт, планирана поредица от актове с политическа окраска. Извършен е в Санкт Петербург, родния град на Путин, който се намира там в момента. Тези неща ще продължат да се развиват и да са добре планирани, защото от бойните полета на Ирак и Сирия, на близкия изток, към Европа идват хора, които са истински професионалисти в тези неща, в подготовка, взривове, различни варианти за терористична дейност. Не трябва да се успокояваме от това, че в момента България е леко заобиколена. Ние сме определени като мека цел, с недостатъчно стабилен контролен режим и пропусклива система за сигурност. Това са неща, които трябва да ни държат в напрежение."
Генерал Кирчо Киров, експерт по сигурността, бивш шеф на Националната разузнавателна служба: "Нашето общество не е подготвено за такива кризисни ситуации. Проблем е , че ние се опитваме и подхождаме към тези въпроси кампанийно. Тоест, ето в момента има случай в Петербург и ние започваме да говорим за проблемите у нас. Атентатите в Париж, Белгия, и ние вземайки тези поводи говорим и за нас. Но не провеждаме систематична подготовка на населението. Ние сме нация, която скача от проблем на проблем, от въпрос на въпрос. Но не работим систематично по таз проблематика."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От КНСБ са готови на преговори за повишаване на доходите в случай на инфлация
От КНСБ са готови на преговори за повишаване на доходите в случай на инфлация
Ние, врабчетата като хип-хоп
"Ние, врабчетата" като хип-хоп