НОВИНИ

Енергийни експерти: Решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ може да падне в съда

Простичко казано - Комисията за защита на конкуренцията казва, че "Инерком" не може да купи ЧЕЗ. Аргументите в конкретния случай не са и толкова важни, защото това е било очакван ход. Това каза в студиото на "Денят започва" Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката. Гост по темата беше и енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 20.07.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

По думите на Куюмджиев това е било правилен ход, защото не може компания като "Инерком" с подобен размер, да придобие стратегическа инфраструктура, която захранва с ток около 3 млн. граждани. Според него във ВАС решението може би ще има проблеми.

Проф. Тасев каза, че има доста слаби места в решението, защото фактически "Инерком" добавя върху производството на енергия от фотоволтаични централи между 20 и 40 мегавата върху общо 1089 мегавата, което е незначителен дял.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: "Съгласно действащата методика за определяне на господстващо положение, ако сте с дял по-малък от 15%, КЗК не се произнася, произнася се ако сте около и над 40%".

И според Тасев вчерашното решение на КЗК ще падне във Върховния административен съд.

Явор Куюмжиев: Когато се продаваха ЧЕЗ и другите ЕРП-та, бяха избрани критерии - доказан опит от поне 10 години при управлението на ЕРП-та, минимум 5% участие на либерализиран пазар, капитал от минимум 700 млн. евро, кредитен рейтинг от поне BB- според Standart&Poors и т.н. ЧЕЗ реши да продаде активите на компания, която нито има опита, нито парите, нито кредитния рейтинг.

Куюмджиев каза още, че "Инерком" трябва да плати на ЧЕЗ до 15 ноември, иначе сделката отпада. Той призова държавата да се включи в сделката и да си върне ЕРП-то в Западна България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руши се Кладнишкият манастир
Руши се Кладнишкият манастир
От любов към пианото: Майсторски клас на маестро Людмил Ангелов
От любов към пианото: Майсторски клас на маестро Людмил Ангелов