НОВИНИ

От любов към пианото: Майсторски клас на маестро Людмил Ангелов

Световно известният пианист Людмил Ангелов отново с майсторски клас в Нов български университет. За 9-ти път виртуозният музикант събира 12 талантливи изпълнители от различни държави, за да им предаде своите опит и умения. За музиката, любовта и приемствеността, разказват Тереза Ставрева и операторът Станислав Златев.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
08:57, 20.07.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Лили Петрова, 15г.: "Имахме вкъщи едно електрическо пиано вкъщи не с всички клавиши, на което майка ми свиреше различни пиеси. Така започнах да свиря и ми стана много интересно и го развих."

Това е Лили, 15-годишно момиче, което вече има категоричен отговор на въпроса: "Каква ще стане като порасне?".

Лили Петрова, 15г.: Не виждам какво друго мога да правя освен музика.

Лили е българка родена в Шотландия. Понастоящем живее в Лондон заедно със семейството си. Свързва обаче България с думата "любов", защото тук са нещата, които я връщат в родината-нейните роднини, а в последствие и пианото, в лицето на маестро Людмил Ангелов.

Лили Петрова, 15г.: "По принцип съм слушала много неща, които е свирил и много го уважавам за това какво е постигнал с пианото. Затова когато го намерих през Интернет, се записах."

Подобна е историята и на студента Доач Бездюс от Турция. Пристига у нас преди малко повече от година, за да учи при маестрото. Първата си лятна ваканция прекарва и като част от майсторския му клас.

Доач Бездюс, студент от Турция: "Това е сбъдната мечта. Пианото е страст. Маестрото дойде в Адана, където свири с оркестър. След концерта се запознахме и по-късно дойдох тук в България, прие ме и в майсторския ми клас."
маестро Людмил Ангелов, пианист: "Моята задача е да предам на тези млади хора опитът, който съм събирал в дългите години, в които съм бил на концертния подиум и да им помогна за тяхната реализация.
маестро Людмил Ангелов, пианист: "Констатирам, че има и пдорължава да има талантливи деца в България. Деца, които са много добре ръководени от техните преподавтели. Има деца, които не са от София, ами от Русе, Плевен, Пловдив, Пазарджик. В прослушването имаше участници и от Китай и Турция. Много е полезна тази работа за децата, не защото аз искам да изпъкна като някакъв авторитет, а защото мисля, че едно второ мнение подобно на това в медицината е много важно. Да се шлифоват дейтали, да се погледне на това, което те правят от една малко по-различна перспектива и преди всичко да се подготвят за концертния подиум."

А на 22-ри юли ще им се отдаде и първата възможност да демонстрират наученото. С концерт в зала "България", талантливите музиканти ще ознаменуват края на майсторския клас на световно известния български пианист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийни експерти: Решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ може да падне в съда
Енергийни експерти: Решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ може да падне в съда
Лондон и Брюксел трябва да се споразумеят до октомври за условията по Брекзит
Лондон и Брюксел трябва да се споразумеят до октомври за условията по Брекзит