НОВИНИ

„Еърбъс” съкращава хиляди работни места в цяла Европа

Базираното в Германия дъщерно дружество на „Еърбъс” – „Defense and Space”, заяви, че е в процес на "преструктуриране" след големи финансови загуби. От компанията обявиха, че планират да съкратят 2362 работни места през следващите две години, съобщи "Дойче Веле". Европейската многонационална компания ще съкрати 829 работни места в Германия, 630 в Испания, 404 във Франция и 357 във Великобритания. 142 други работни места ще бъдат съкратени в други страни.

bnt avatar logo
от БГНЕС
06:56, 20.02.2020
Чете се за: 00:28 мин.
По света
еърбъс съкращава хиляди работни места цяла европа

Производителят на самолети се позова като причина за съкращенията на "свития пазар и отказани договори в сферата на отбраната”.

"Еъръбъс Defense and Space” ще предостави актуализации на своите планове и ще продължи конструктивен диалог с представители на служителите", се казва в изявление.

Airbus отчете миналата седмица нетна загуба от 1,36 милиарда евро (1,47 милиарда долара) за 2019 г. Загубата се дължи главно на глоба от 3,6 милиарда евро при скандал с подкупи, както и на допълнителни разходи за разработка на четири двигателя на Airbus A400M Atlas - военнотранспортни самолети с турбовитлови двигатели.

Повтарящите се технически проблеми с A400M доведоха до решението на германските военновъздушни сили да откажат доставката на два от самолетите миналата година.

Компанията търпи и загуби от обещаващ потенциален клиент, след като Германия забрани износа на отбранителна техника за Саудитска Арабия. Забраната струва на компанията 221 милиона евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкции за предприятието в Луковит, складирало тонове месо с изтекъл срок
Санкции за предприятието в Луковит, складирало тонове месо с изтекъл срок
Русия забрани вноса на китайски месни продукти
Русия забрани вноса на китайски месни продукти