НОВИНИ

Ердоган към ЕС: "Ние ще вървим по нашия път, вие вървете по вашия"

Само ден, след като стана ясно, че турският премиер Ахмет Давутоглу се оттегля от поста, президентът Ердоган направи знаково изказване за политиката спрямо Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БТА
16:02, 06.05.2016 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

"Ние вървим по нашия път, вие по вашия", заяви днес Ердоган. Изказването беше по повод искането на Европейския съюз за промяна на антитерористичното законодателство, като част от критериите за отпадане на визите за турските граждани.

Пред събралото се множество, Ердоган подчерта, че няма връщане назад от установяването на президентска система и че тя е спешна необходимост за Турция. Действащата парламентарна система води до кризи, заяви Ердоган и призова в най-скоро време да се организира референдум за президентска република.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Евросъюзът ще позволи на терористите от ПКК да строят палатки в Брюксел, ще им дава възможности в името на демокрацията. А после ще ни казва - "Ако промените антитерористичното законодателство, ние ще премахнем визите". Съжалявам - "Ние ще вървим по нашия път, вие вървете по вашия".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоява за приемането на нова конституция и за въвеждането на президентска система на управление. "Новата конституция и президентската система са спешна необходимост, а не лично желание на президента Ердоган. Това е необходимост за Турция на сегашния й етап на развитие. Не бива да се страхуваме от тези промени. Очакваме, че всички ще ги подкрепят и новата конституция с президентска система ще влезе в сила", каза той в реч, излъчвана по телевизията, и призова проектът "в най-кратък срок" да бъде подложен на референдум,

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия спаси близо 1800 мигранти в Средиземно море
Италия спаси близо 1800 мигранти в Средиземно море
Иракски кюрди са каналджиите, арестувани в Северна Франция
Иракски кюрди са каналджиите, арестувани в Северна Франция