НОВИНИ

Какви ще са икономическите последици за Европа без споразумението с Иран?

Европейските лидери държат на споразумението с Иран и ще работят то да бъде запазено. Какви стъпки смята да предприеме европейската дипломация и какви последици за европейския бизнес би имало връщането на санкциите срещу Иран? Вижте прякото включване от Брюксел на кореспондента ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:30, 09.05.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Евросъюзът е готов да оспори пред Световната търговска организация всяко едностранно действие, което вреди на европейските компании, и ще отговори подобаващо, заяви Франция. Според Париж Съединените щати се превръщат в световна икономическа полиция.

Брюно льо Мер - министър на икономиката на Франция: Икономическите последици за нас ще са големи. Говорим за инвестиции от петролната компания "Тотал", фармацевтичната "Санофи", както и от "Рено", "Пежо" и "Еърбъс". Напомням, че Франция утрои положителния си търговски баланс с Иран.

Берлин е в контакт с американската страна за максимална яснота по икономическите последици.

Олаф Шолц - министър на финансите на Германия: Ще се опитаме да направим всичко по силите си, така че европейските компании да бъдат засегнати възможно най-малко.

Търговските си интереси в Иран увери, че ще защитава и Великобритания. Решението на Тръмп създава натиск върху авиационната индустрия от двете страни на океана. Иранските поръчки са за над 38 милиарда долара във вид на 200 самолета - 100 от "Еърбъс", 80 от "Боинг" и 20 по-малки от френско-италиански производител.

Вики Прайс - икономист: Има два проблема: Първо дали ще бъдат засегнати иранските поръчки за "Боинг", вероятно - да. Второ - какво ще стане с поръчките на "Еърбъс", защото някои части идват от Съединените щати, а всичко с американски произход за реекспорт в Иран попада под контрол.

"Еърбъс" е по-уязвим от "Боинг" при ширококорпусните модели с две пътеки между седалките на фона на спада в световното им търсене. Евентуална загуба на иранските поръчки ще влоши и равносметката за "Еърбъс" за 2018 г. много повече, отколкото за "Боинг", а за инвеститорите новите поръчки са мерило за доверието на самолетния пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Определиха състава на Съвместната българо-македонска комисия
Определиха състава на Съвместната българо-македонска комисия
Кабинетът отложи гласуването на проектите за модернизация на армията
Кабинетът отложи гласуването на проектите за модернизация на армията