НОВИНИ

Евродепутати: Турция трябва да изпълни всички условия, за да паднат визите

Европейският парламент потвърди мнението си, че Турция не трябва да получава преференциално отношение за премахване на шенгенските визи за турски граждани. Европейската комисия препоръча визовата либерализация, въпреки че Анкара не е изпълнила всички необходими условия за падане на визите. Крайното решение обаче трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент, и от Европейския съвет.

Владислав Велев
от Владислав Велев
17:43, 10.05.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Европейската комисия препоръча да паднат визите за турски граждани, въпреки че не са изпълнени всички условия. Либерализацията беше една от точките в споразумението от март между Европейския съюз и Турция за ограничаване на миграцията.

Следващата стъпка е одобрение от Европейския парламент, което - засега - няма да се случи. Юридическата служба на парламента реши, че документът от март изразява политическа решимост, но не може да се смята за международно споразумение. Текстът беше отново обсъждан на заседание на Комисията по граждански права в парламента и преобладаващото мнение е, че работата по премахване на визите на този етап не може да продължи:

Тимъти Къркхоуп, председател на комисията ЛИБЕ: Смятам, че напредъкът във визовата либерализация трябва да бъде резултат от стриктно изпълнение на критериите и изискванията на пътната карта. Не смятам, че е въпрос на почти изпълняване на изискванията или пък на евентуалното им изпълняване в бъдеще. Те трябва да бъдат изпълнени преди да има визова либерализация.

Проблем пред падането на визите са опасенията на депутати, че Турция не е изпълнила условията за спазване на човешките права и свободата на словото. Преди дни Анкара обяви, че няма да промени антитерористичния си закон, само и само да удовлетвори условието на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Плевнелиев: Оптимист съм, че демокрацията ще победи
Президентът Плевнелиев: Оптимист съм, че демокрацията ще победи
ОП Конкурентноспособност - Българска роза АД, град Карлово
ОП "Конкурентноспособност" - "Българска роза" АД, град Карлово