НОВИНИ

Скандал с Нели Крус - еврокомисарка и директор в офшорка едновременно

Европейската комисия беше разтърсена от пореден етичен скандал със свой бивш член. Името на холандката Нели Крус изплува от 175 000 секретни документа за офшорни компании на Бахамските острови. Файловете бяха публикувани от Международния консорциум на разследващите журналисти.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
21:59, 22.09.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Нели Крус изкара два мандата в Еврокомисията. До началото на 2010 година тя отговаряше за конкуренцията, а след това - до 2014-а, за комуникациите. Бахамските досиета обаче показват, че между 2000 и 2009 година е била и директор на офшорна компания в нарушение на Кодекса за поведение на еврокомисарите.

Холандката е оглавявала финансираната от Обединените арабски емирства "Минт холдингс", която е трябвало да изкупува задгранични активи на "Енрон" - фалиралия през 2001 година енергиен гигант от Съединените щати.

Еврокомисията тепърва ще решава какво да предприеме. Но най-вероятно ще лиши Крус от еврокомисарската й пенсия - около 100 000 евро годишно.

Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия: Има някои неща, които дори най-строгите правила, каквито са нашите, не могат да оправят.

Чрез адвокатите си Нели Крус се оправда, че е станала "административна грешка", защото е смятала, че ролята й в офшорката е приключила две години преди да стане еврокомисар - през 2004-а. В момента Крус е съветник на три американски компании - "Банк ъф Америка Мерил Линч", "Юбер" и "Сейлсфорс". За американска банка - "Голдман Сакс", работи и бившият председател на Еврокомисията Жозе Барозу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бокова: Разрушаването на културното наследство насажда страх и омраза
Бокова: Разрушаването на културното наследство насажда страх и омраза
Пийнала жена без книжка причини лека катастрофа в София
Пийнала жена без книжка причини лека катастрофа в София