НОВИНИ

Евростат: Над 20% от младите българи не учат и не работят

Повече от 20% от най-младите у нас - българите между 20 и 34-години нито са учили, нито са работили през миналата година. Според данни на Евростат по темата страната ни е на трето място в негативната класацията. Преди нас са Италия и Гърция.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:32, 28.06.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Всеки пети млад човек у нас няма желание да се развива, показват данните на проучването.

Пламен Димитров - психолог: Това цяло поколение, което близо до 40 може още да няма постоянна работа, няма семейните ангажименти и експериментира.

Преди две години ви разказахме за Георги. Човек, който никога не е имал трайна заетост.

Георги: Най-лесно е, ако човек знае език, има шофьорска книжка и компютърна грамотност и образование висше. Нито едно не притежавам.

И днес той не смята да променя начина си на живот. Така напълно се вписва в данните на Евростат, които от години показват една устойчива тенденция.

Най-продуктивните са реално извън официалния икономически живот, казва психологът Пламен Димитров, а това според него е тежка диагноза за цяла Европа.

Пламен Димитров - психолог: При нас 21% не са толкова много хора, както да речем 18% за Франция, това са милиони хора.

Демотивацията на младежите е тясно свързана с погрешни икономически политики. Големият брой работещи бедни у нас в никакъв случай не променят нагласите в положителна посока, смята психологът

Пламен Димитров - психолог: Не отиват в университета, не търсят престижни професии, защото виждат, че реализацията няма да ги удовлетвори.

Друго обяснение за големия процент неактивни младежи, не само у нас, е сивата икономика.

Пламен Димитров - психолог: Много от тези млади имат доходи, ако не от семействата си, то от спорадични дейности в сивия сектор.

Идентификация - активация - заетост. Механизмът, по който държавата вече години се опитва да върне хора като Георги на работа. И засега не успява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов отхвърля възможността руски специалисти да ремонтират Су-25 у нас
Каракачанов отхвърля възможността руски специалисти да ремонтират Су-25 у нас
Откриха трето гражданско летище в Сърбия
Откриха трето гражданско летище в Сърбия