НОВИНИ

Френската десница избира между Фийон и Жюпе за Елисейския дворец

Кандидатът за президент на Франция от десницата ще стане ясен тази вечер. Днес на балотаж се явиха двамата финалисти от първия тур- Франсоа Фийон и Ален Жюпе. Фийон е фаворит в проучванията с голяма преднина, цели 61 процента пред центриста Жюпе, но изненади не се изключват.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:02, 27.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Балотажът за президентска номинация на френската десница протече при по-голяма избирателна активност отколкото при първия тур. Двамата финалисти Франсоа Фийон и Ален Жюпе гласуваха съответно в Париж и в предградие на Бордо.

62-годишният Фийон, наричан френският Тачър, спечели 44 процента на първия тур и симпатиите при последния дебат. Женен за англичанка, баща на пет деца , той иска да съкрати повече държавни служители отколкото съперника си Жюпе, но също като него е за отмяната на 35-часовата работна седмица.По-категоричен е в позицията за пълна забрана на буркините и иска сътрудничество с Москва по сирийския въпрос.

Франсоа Фийон, кандидат за президентска номинация: "Очаквам присъдата на французите".

71-годишният Ален Жюпе стана мишена на безпочвена кампания в социалните медии и във вестник за предполагаеми негови връзки с радикалния ислям . В основата на нападките е проект за голям мюсюлмански център в Бордо.

Ален Жюпе, кандидат за президентска номинация: "Възмутително е, че никой не осъди кампанията срещу мен".

Жюпе има три деца от двата си брака. Бившият външен министър критикува Кремъл и иска фиксирането годишно на квота за чужденци, които да бъдат приемани във Франция.

И двамата са добри, но трябва да изберем един , коментира пенсионерка в Бордо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неизвестни хвърлиха коктейл Молотов в лагер за бежанци във Виена
Неизвестни хвърлиха коктейл Молотов в лагер за бежанци във Виена
Топ 5: Най-предпочитаните дестинации за винен туризъм в Пловдивско
Топ 5: Най-предпочитаните дестинации за винен туризъм в Пловдивско