НОВИНИ

​ГЕРБ ще сезират КС дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията

ГЕРБ ще сезират Конституцишонния съд дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията. Това стана ясно от изявление в кулоарите на парламента. От БСП пък предлагат промяна на въпроса за свикване на референдум по темата. Надежда Василева следи днешния пленарен ден.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:20, 31.01.2018
Чете се за: 01:36 мин.
У нас
Данаил Кирилов - ГЕРБ: Произнасянето на Конституционния съд ще даде един водещ, правен ориентир за обществения дебат за Истанбулската конвенция. Смятаме, че Конституционният съд ще отговори и на единия от критичните в дебата въпроси за съответствието с член 46 ал. 1 от Конституцията на Република България по отношение на брака като доброволен съюз между мъж и жена.
Корнелия Нинова - председател на ,,БСП за България": Просто редактираме въпроса - от положителен го правим отрицателен. Вместо ,,подкрепяте ли,, ще бъде ,,против ли сте Конвенцията" , но в никакъв случай не оттегляме референдума, не се отказваме от тази идея, напротив, подписите ги имаме. Редактираме само въпроса.

Имаше и продължение на вчерашната тема с решението на Конституционния съд по казуса Делян Добрев. Първоначално ГЕРБ и БСП влязоха в спор в пленарната зала и размениха декларации от парламентарната трибуна. По темата за изучаване на комунизма в училище от ГЕРБ защитиха образователния министър. От БСП в отговор на тяхната декларация отново напомниха за вчерашното решение на Конституционният съд, който се произнесе, че решението на парламента да отхвърли оставката на Делян Добрев противоречи на Конституцията. Това решение не може да влезе в сила със задна дата, т.е няма пречка Делян Добрев да остане депутат.

От БСП обаче и днес заявиха, че това решение на парламента умишлено е влязло в противоречие с Конституцията. Делян Добрев отново поиска оставката на Елена Йончева, знаете, тя отправи серия от обвинения към него за роднински назначения в Хасково.

Делян Добрев, ГЕРБ: Стоя тук по волята на българския народ. Стоя тук, защото ме подкрепиха моите колеги, защото ме подкрепи обществото, защото с документи оборих всички лъжи на колегите от БСП. Така бих искал да чуя и госпожа Йончева, която стои тука на първия ред, да отговори на въпросите, които цяла седмица задаваме към нея: тя съдружник ли е в офшорна фирма, тази офшорна фирма получила ли е 315 хил. лв и ако не може да отговори на тези въпроси, да си подаде оставката.
Елена Йончева: Битката ми не е с Делян Добрев. Това не е лична битка и за това неговият опит да отправя внушения по мой адрес, няма да минат. Ако някой има съмнения, че съм нарушила закона, журналистическата етика, морал, смятам, че е длъжен да внесе документи в съответните органи или в прокуратурата.

Елена Йончева допълни,че според нея е добре Делян Добрев да остане депутат в парламента, за да се вижда всеки ден честното лице на ГЕРБ.

;

ГЕРБ смятат, че след произнасянето на Конституционния съд за Истанбулската конвенция ще бъдат преодолени всички спекулации, които съществуват по темата. Ако КС установи противоречия между Истанбулската конвенция и Конституцията, тогава управляващите ще търсят консенсус за намиране на решение по казуса.

От БСП казаха, че са ревизирали въпроса за референдума, който предлагат. Те са променили въпроса "Против ли сте НС да ратифицира Истанбулската конвенция?", досега беше "Подкрепяте ли НС да ратифицира Конвенцията".

Ето какво казаха депутатите в Народното събрание по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нено Димов: Политическа опорка е твърдението за застрояване на 48% от Пирин
Нено Димов: Политическа опорка е твърдението за застрояване на 48% от Пирин
Продължават протестите на надзирателите в затворите и съдебната охрана
Продължават протестите на надзирателите в затворите и съдебната охрана