НОВИНИ

И.Бокова: Насилието и екстремизма са най- големите предизвикателства пред света

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова определи насилието и екстремизма като едно от най-големите предизвикателства пред съвременния свят. По думите й, борбата срещу тях изисква нови форми на действие, време и воля. Бокова беше гост на международна конференция, посветена на борбата с насилието и екстремизма, организирана от Атлантическия клуб.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
02:00, 01.01.1970
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
ибокова насилието екстремизма големите предизвикателства света

Екстремистите вдъхват страх, и затова светът трябва да отвърне с гражданско включване и компетентност за културен диалог, заяви генералният директор на ЮНЕСКО. Ирина Бокова изтъкна, че културата винаги е била жертва на войната, но това, което виждаме днес, е нещо ново.Нарочното унищожаване на културното наследство тя определи като военно престъпление.

Ирина Бокова -генерален директор на ЮНЕСКО: Това е феномен, който може да се появи в различни форми в различни страни. Битката с него може да бъде спечелена, когато се спечелят умовете и сърцата на хората и най- вече на младите хора.

Младите трябва да бъдат научени не да мразят, а на мир,каза още Бокова. Александър Квашневски,който е единственият президент на Полша с два мандата пък заяви ,че се намираме в най-драматичния период в човешката история от много десетилетия насам,а бъдещето според него ще бъде още по-драматично

Александър Квашневски -президент на Полша / 1995 - 2005 г./: Ако искаме да се борим с екстремизма, трябва да изкореним основите му. Не може да се борави само с военни действия. Ако не променим политическата и икономическата ситуация и начина на мислене на хората в региона, няма как да решим проблема с войнстващия тероризъм.
Бил Ричардсън- посланик на САЩ в ООН (18 февруари 1997 г.-август 1998 г.): От ИД не обезглавяват само отделни личности, а се опитват да обезглавят цяла една нация. Показното унищожаване на църкви, джамии,и други паметници на културата е за да уплашат целия свят . Този вандализъм е трагедия за цивилизованите общества, които трябва да се изправят заедно срещу насилието.

И Квашневски,и Ричардсън не спестиха похвалите си за работата на Ирина Бокова в ЮНЕСКО и й пожелаха да стане следващият генерален секретар на ООН .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени