НОВИНИ

Идеите на Фолксваген за електромобил

Фолксваген все по-сериозно навлиза в света на електромобилите, информира ДПА. Досега автомобилопроизводителят само оборудваше конвенционални автомобили с батерии.Сега обаче компанията придава съвсем конкретен облик на първата си кола с електрически мотор и батерия.

bnt avatar logo
от БТА
09:31, 12.10.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
идеите фолксваген електромобил

Новият концепт Ай.Ди. (I.D.), представен на автомобилния салон в Париж, е основният електрически модел на компанията в духа на Бийтъл (Beetle) и Голф (Golf). Електромобилът би трябвало да е на пазара до края на десетилетието, посочва германският автомобилопроизводител. Компанията уточнява, че 4-местният автомобил ще разчита на нова електрическа технология на Фолксваген, която ще увеличи пробега на колата с едно зареждане и ще намали разходите на собствениците.

Компанията отбелязва, че пробегът ще бъде между 400 до 600 километра, а разходите ще бъдат като при добре оборудван Голф. Цената на Ай.Ди. ще бъде малко над 33 000 долара. Дизайнът на колата е като на футуристичен миниван с плосък покрив. Фолксваген посочва, че Ай.Ди. ще бъде дълъг 4,10 метра, като така ще бъде с 16 сантиметра по-къс от Голф. Ще се захранва с електромотор с мощност до 170 конски сили, който ще се нуждае от 8 секунди, за да ускори до 100 километра в час, като максималната скорост ще бъде 160 километра в час.

Първоначално шофьорите ще трябва сами да карат Ай.Ди., но Фолксваген планира безпилотна версия на електромобила до 2025 година. Дизайнерите вече подготвят иновативни дисплей системи и ще предложат опция, при която воланът ще изчезва в таблото само с натискането на едно копче.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньорите от рудник Бабино продължават протеста си
Миньорите от рудник "Бабино" продължават протеста си
Изкуство за незрящи
Изкуство за незрящи