НОВИНИ

Ирак проведе първите парламентарни избори след победата над "Ислямска държава"

Ирак проведе днес първите си парламентарни избори след победата над "Ислямска държава" през декември. Малцина в страната обаче очакват новите лидери да донесат дългообещаваните стабилност и икономически просперитет, отбелязва Ройтерс. Основните листи са обособени на етническо-религиозен принцип. За първи път се използва електронно гласуване. Резултатите се очакват след 48 часа, но политическата система предполага сформирането на правителство да продължи месеци наред.

ирак проведе първите парламентарни избори победата ислямска държава
bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 12.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

7 хиляди кандидати в 18 провинции си оспорват 329 места в иракския парламент. Избраните ще трябва да се справят с икономическата стагнация, възстановяването на разрушения Мосул и високото етническо напрежение. Въпреки победата над "Ислямска държава", успехът на премиера-шиит Хайдер ал Абади е под въпрос заради липсата на харизма и икономическите проблеми.

Хайдер ал Абади - премиер на Ирак: Ирак днес е силен и единен след победата над тероризма и това е огромно постижение за всички иракчани.

Основни конкуренти на ал Абади са неговият предшественик на поста Нури ал Малики и подкрепяният от Иран Хади ал Амири - и двамата шиити. Сред кандидатите за депутати е и журналистът, замерил с обувка президента Буш-младши в Багдад през 2008 г. Арабският жест на върховно презрение изпрати извършителя в затвора, а после и в изгнание.

Мунтадар ал Заиди- кандидат-депутат: Казаха, че преди страната е управлявана от диктатор, той беше свален и дойдоха прикрити духовници да спасяват света с американските танкове зад гърба им. Сега всички политически партии са замесени в корупция.

След свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г. шиитското мнозинство получава премиерския пост, кюрдите излъчват президента, а сунитите - председател на парламента. Депутатите избират свой председател и президент на страната.

Парламентарно мнозинство вероятно ще се сформира чрез преговори между представените формации, а държавният глава предлага последователно представители на това обединение за премиер, докато някой не успее да състави кабинет.

Процедурата отнема месеци и вероятно ще повтори сегашното раздробяване на властта, което прави прокарването на закони почти невъзможно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лукарски няма да се кандидатира за лидер на СДС
Лукарски няма да се кандидатира за лидер на СДС
Тийм е на финал в Мадрид
Тийм е на финал в Мадрид