НОВИНИ

Иран и Франция отварят нова страница

Иран и Франция са готови да открият нова ера в отношенията си. Иранският президент Рохани е в Париж за срещи на най-високо държавно ниво. Икономическите и дипломатическите измерения на посещението вижте от Милен Атанасов.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:27, 28.01.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Военни почести пред "Дома на инвалидите" в Париж. Рядка привилегия, която се оказва в много специални случаи. За пръв път от 1999-та ирански президент посещава Франция. На фона на неизменните критики от правозащитните организации и краткия, но зрелищен протест срещу визитата на организацията "Фемен" в Париж.

Само че санкциите срещу Иран са вдигнати, по ядрената програма на Техеран е постигнато споразумение, а това значи нови възможности за френския бизнес. При подобни перспективи и двете страни са готови да загърбят противоречията и да гледат напред.

Хасан Рохани, президент на Иран: Готови сме да отворим нова страница в отношенията между нашите две държави. Иран може да разчита на Франция, увери премиерът Манюел Валс.
Манюел Валс, премиер на Франция: Франция е готова да мобилизира своите предприятия, инженерите, техниците и многобройните си ресурси, за да допринесе за модернизирането на вашата страна.

Френските автомобилни компании очакват дългосрочни сделки с Иран, а "Тотал" планира да купува по 150 до 200 хиляди барела ирански петрол дневно. Рохани подчерта, че очаква логично вдигане на цените на черното злато спрямо невиждания от десетилетие спад.

Техеран вече обяви, че ще закупи и 114 Еърбъс-а. Желанието за стабилни отношения с Франция беше потвърдено и на срещата на Хасан Рохани с президента Оланд в Елисейския дворец. В полето на дипломацията очакванията са Иран да посредничи активно в трудните преговори за прекратяване на гражданската война в Сирия, които стартират в петък в Женева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училищен басейн в окаяно състояние
Училищен басейн в окаяно състояние
Прокапаха помещенията на Регионалната здравна инспекция в Русе
Прокапаха помещенията на Регионалната здравна инспекция в Русе