Иран иска да строи ударно хотели

Инвеститори, които строят хотели в Иран, ще бъдат освободени от данъци най-малко за пет години, обявиха представители на правителството, което се надява на приток на туристи след отмяната на международните санкции, предаде Франс прес. "Всички дейности, свързани с туристическия сектор, ще бъдат 100 процента освободени от данъци за период от 5 до 13 години в зависимост от регионите", заяви иранският заместник-министър на икономиката Мохамед Хазаей на конференция в Техеран с участието на представители на туристическия сектор от 18 страни, най-вече европейски.

от Източник: БТА
07:59, 03.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
иран иска строи ударно хотели

Той изтъкна, че след вдигането на международните санкции през януари след споразумението с великите сили от лятото на 2015 година за иранската ядрена програма, "има исторически и безпрецедентен наплив на чуждестранни инвеститори в Иран".

"Предложили сме гаранции за 9 милиарда долара чуждестранни инвестиции, главно от европейски страни", посочи Хазаей.

Иранският първи вицепрезидент Есхак Джахангири от своя страна отбеляза, че чуждестранните инвеститори ще имат подкрепата на правителството и че няма да има дискриминация между тях и иранските инвеститори.

Иран възнамерява да изгради 300 нови хотела през идните пет години, за да развива туризма - сектор, в който се очаква да бъдат създадени 140 000 работни места.

На път са да започнат проекти за 170 4- и 5-звездни хотела, уточни министърът на транспорта и градското развитие Абас Ахмад Ахунди. През 2015 година туризмът беше 7,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а през 2016 би трябвало да достигне 9 процента от БВП, допълни той.

Броят на туристите в Иран е нараснал до 5,2 милиона през 2015 година, а целта е те да станат 20 милиона през 2025 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пътят между Тетово и Беловец е в окаяно състояние
Пътят между Тетово и Беловец е в окаяно състояние
Реколтата от грозде в Пловдивско е с високо качество
Реколтата от грозде в Пловдивско е с високо качество