НОВИНИ

Исландия посрещна първите сирийски бежанци

35 души пристигнаха в столицата на островната държава - Рейкявик, където лично ги посрещна премиерът на Исландия.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:15, 20.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Във видимо добро настроение, групата с първите сирийски бежанци пристигна в Исландия. 13 възрастни и 22 деца ще се настанят в градчето Акурейри в северната част на страната. Първите им впечатления - мразовитата Исландия им е дала топло посрещне.

Ибрахим Алхталиб, сирийски бежанец: "Невероятно е - премиерът и целият му кабинет са тук. В Сирия не сме свикнали на подобно отношение от страна на властта. Много сме изненадани".
Дайруз Ноух, сирийски бежанец: "Благодарим ти, Исландия, че ни даваш възможност да започнем живота си отначало".

Идват от повече от 5 000 километра, свикнали са със средиземноморски климат. Но опасенията на Червен кръст, че ще бъдат неподготвени за суровите условия, не се оправдаха. Бежанците пристигнали от лагер в Ливан добре облечени, но отказали да си свалят връхните дрехи поне на борда на самолета.

Премиерът Гунлаугсон обеща да направи всичко за интегрирането им в исландското общество. И не пропусна да си направи селфита с бежанците.

Сигмунд Давид Гунлаугсон, министър-председател на Исландия: "Очевидно тази мода е популярна по целия свят. Ще се радвам, ако тези хора се чувстват добре в страната ни, защото са преживели много, много трудности".

В края на февруари Исландия ще посрещне поне още четири семейства от Сирия. Очаква се до средата на годината, страната с население 330 000 души да приеме и още бежанци, но засега не е ясно колко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И паяци в борбата със снега
И "паяци" в борбата със снега
На ски във Вълчи дол
На ски във Вълчи дол