НОВИНИ

"Ислямска държава" губи територия

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е изгубила тази година 14 на сто от територията, която е контролирала през 2014 година. Това сочи проучване на британския институт за отбрана. Изследването е направено на базата на информация от социални мрежи и военни източници в Сирия и Ирак.

bnt avatar logo
от БНТ
06:30, 22.12.2015
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Според британския институт зоната, контролирана от "Ислямска държава", е намаляла с 12 хиляди и 800 квадратни километра в периода от 1 януари до 14 декември 2015 година.

Към момента групировката контролира около 78 хиляди квадратни километра площ на територията на Сирия и Ирак. Една от териториалните загуби на "Ислямска държава" е северната гранична зона между Турция и Сирия, която беше един от основните пунктове за преминаване на турската граница, използван от джихадистите.

Макар че е изгубила контрола върху някои зони, групировката е успяла да завладее други територии. Те включват части от западна Сирия, древният град Палмира и центъра на град Рамади.

Според различни източници сега "Ислямска държава" се насочва към Афганистан, където от доста време се наблюдава засилено присъствие на екстремисти. Там групировката получава подкрепа от "Ал Кайда" и талибаните. Друга цел на джихадистите, за която предупреди главният прокурор на Австралия, е Индонезия.

Междувременно продължава и международната военно-въздушна офанзива срещу джихадистите. Близо 20 души бяха убити в северния иракски град Мосул, при два въздушни удара срещу къщи, за които се смятало, че се използват от джихадисти от "Ислямска държава".

Екстремистката групировка превзе Мосул, втория по големина град в Ирак, през 2014 година. Съединените щати и техните съюзници започнаха да нанасят въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак малко след това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рахой протегна ръка за преговори с другите партии
Рахой протегна ръка за преговори с другите партии
ООН: Над милион мигранти в Европа
ООН: Над милион мигранти в Европа