НОВИНИ

Астрономическата зима настъпи

В 6:48 часа тази сутрин настъпи Зимното слънцестоене. Освен денонощието с най-дълга нощ през годината, то белязва и началото на астрономическата зима. Тази година дори търсачката "Гугъл" смени логото си в чест на събитието.

bnt avatar logo
от БНТ
06:21, 22.12.2015 (извънредно)
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Слънцестоенето оказва директно влияние върху дневното греене на Слънцето и респективно върху климата на Земята, което го прави още по-важно за годишния календар. На 22 декември всички ние ще наблюдаваме не само началото на астрономическата зима, но също така най-късия ден в годината, както и най-дългата нощ.

Самият термин слънцестоене е понятие, отбелязващо позицията на Слънцето по неговия видим върху небесната сфера, като на днешната дата той се намира над тропика на Козирога.

Различните култури и етноси по цял свят отбелязват по различен начин явлението, но всички те под една или друга форма му обръщат специално внимание. Различните ритуали за отбелязване на това събитие са тясно свързани и с начина, по който народите почитат коледните празници и са обвързвани с паленето на свещи и големи огньове.

Хората от някои култури също така украсяват домовете си с вечнозелени дървета, казвайки молитви и пожелания за здраве и късмет, но и извършват различни обреди за благополучие и плодородие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди - акценти от 22.12
Новините в 100 секунди - акценти от 22.12
Скачащи снежанки
Скачащи снежанки