НОВИНИ

Бойко Борисов и Зоран Заев поднесоха венец на гроба на Гоце Делчев

До октомври историческата комисия между България и Северна Македония трябва да изчисти спорните исторически и образователни въпроси. Това заявиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Двамата премиери и външните министри отбелязаха две години от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с официална междудържавна среща в Скопие и Дойран.

Александър Марков
от Александър Марков
18:55, 01.08.2019
Чете се за: 01:04 мин.
По света

С най-високи държавни почести беше приет премиерът Бойко Борисов от македонския премиер Зоран Заев в Скопие. Две години след Договора за добросъседство двамата дадоха срок до октомври на историческата комисия да си свърши работата.

Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония: Решихме вече четири исторически личности, кои що заеднички ги чествуваме, исто така вярвам дека ке се найде решение и за историската личност хероят Гоце Делчев. Гоце Делчев е личност, херой, кой ги повързува двата народи.

Именно личността и делото на Гоце Делчев са основният проблем за разрешаване в историческата комисия.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Не само, че не трябва да се отлагат срещите на комисиите, ежедневно трябва да работите, малко време имаме, за да приключим с тези конфликтни теми. Защото, вижте, дайте да погледнем реално - за всички, които спорим герои, те са си дали живота, енергията, жертвали са се, за да може ей така да стоим заедно. И точно на тая тема да си спънем перспективата, да си спънем развитието, просто дори не е честно към тяхната идеология, цел, мечта, ако щете.

Борисов изрази надежда, че няма да се стигне до блокиране поканата за преговори на Република Северна Македония с ЕС през октомври.

Бойко Борисов, министър-председател на България . Дори не ми се иска да мисля, че може да стигнем до такива въпроси. За всичките усилия и жертви, които направихме до този момент. Нашето европредседателство беше фокусирано изцяло върху Западните Балкани и перспективата им, разширяването на ЕС и да се наложи точно аз да вдигна ръка срещу Република Северна Македония - просто това не трябва да се допусне.

Двете страни ще председателстват заедно Берлинския процес, ще ускорят и работата по жп връзката Скопие-Софие при Гюешево.

По-късно двамата премиери поднесоха венци пред гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Свети Спас" в Скопие. И откриха възстановения паметник на полк. Константин Каварналиев край Дойран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Холандия вече глобяват за носене на бурка
В Холандия вече глобяват за носене на бурка
2448 лева месечно са нужни за издръжката на четиричленно семейство
2448 лева месечно са нужни за издръжката на четиричленно семейство