НОВИНИ

Израел прие закон за еврейски жилища на Западния бряг

Организацията за освобождение на Палестина протестира срещу новия израелски закон, който легализира със задна дата еврейски домове на Западния бряг. Според ООП законът узаконява кражбата на палестински земи.Преди гласуването в Кнесета координаторът на ООН за Близкия изток Николай Младенов заяви, че ако законът бъде приет, това ще има трайни последици за Израел и ще намали значително изгледите за арабско-израелски мир.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:30, 07.02.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Израелският парламент прие закон, който предизвика международни реакции.

Юли Еделщейн, председател на Кнесета: В подкрепа на закона гласуваха 60. Против са 52. Обявявам, че проектозаконът за легализиране на колонията в Юдея и Самария беше приет с три гласувания, както се изисква.

Законът узаконява израелските селища върху палестински земи в окупирания Западен бряг. Става дума за близо 4000 домове. Те няма да бъдат премахнати. Законните собственици на земята ще бъдат компенсирани с пари или с друга земя.

Повечето страни смятат еврейските селища на заселници за незаконни и за пречка пред палестинско-израелския мир, тъй като жилищата раздробява територия, която палестинците искат за своя държава. Израел оспорва това и се позовава на библейски, исторически и политически аргументи, както и на нуждата от сигурност.

По-рано ООН призова Израел да отмени гласуването, а Белият дом заяви, че строежът на нови селища едва ли ще помогне на мирния процес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха влаковете по линията Шумен - София заради повреден мост
Спряха влаковете по линията Шумен - София заради повреден мост
Търси се изпълнител на проекта за нов рибарски мостик във Варна
Търси се изпълнител на проекта за нов рибарски мостик във Варна