НОВИНИ

Извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество

Как да се оценяват индивидуалните потребности на хората с увреждания и правилникът за прилагане на новия закон, бяха обсъдени на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
22:24, 26.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Работодатели и синдикати влязоха в остри противоречия заради задължението фирми с над 50 служители да наемат определен брой хора с увреждания.

Работодателите искат повече варианти, в случай, че могат да изпълнят изискванията. Според гласувания правилник вместо да наемат един човек с уреждане, могат да купят продукти от фирма, в която работят такива служители. Стойността трябва да е две минимални работни заплати. Работодателите смятат сумата за твърде висока.

Васил Тодоров, Българска търговско - промишлена палата: Също така изразихме нашето несъгласие с обвързване на размера на стоки, които работодателят може да закупи, за да се освободи от санкции с размера на минималната работна заплата.

Друго искане е фирмите да бъдат стимулирани, ако назначат хора с увреждания, е не санкционирани, ако не го направят. Синдикатите пък са против правото едно предприятие да прехвърля задължението си за наемане на такива кадри на друго.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": Крие рискове за своеобразно "гетоизиране" на хората с увреждания в определени предприятия и в определени сектори.

Според синдикатите Законът за хората с увреждания трябва да постига точно обратното - пълноценна интеграция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След спецакция: Отряд Кобра залови известен автокрадец в Хиподрума
След спецакция: Отряд "Кобра" залови известен автокрадец в "Хиподрума"
Референдум: Как ще се развият имотните скандали във властта?
"Референдум": Как ще се развият имотните скандали във властта?