ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Как Италия защитава морето си?

Чете се за: 01:09 мин.
По света

Много морски видове са изгубили своите местообитания. Популациите намаляват, но какво може да се направи, за да се спаси крехката екосистема, преди процесите да са станали необратими. Как се справят с проблема в Италия разказва Ива Стойкова.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

По осемкилометрова ивица северозападно от Бриндизи дават пример как можем да се изправим срещу замърсяването. Силният туристически сезон още не е започнал, но първите гмуркачи вече са тук. Те помагат за почистването на морското дъно от боклуци. Тази част от адриатическото крайбрежие, намираща се в близост до италианския град Каровиньо, е защитена зона, където има строги правила за туризъм и риболов.

Преди да се вземат мерки, тук се е практикувал риболов с динамит, имало е контрабанда с цигари и трафик на нелегални мигранти. През 2001 г. риболовът е забранен за пет години, за да може да се възстанови балансът на морските видове. Днес само местните имат право да отидат за риба, при това само веднъж седмично и използвайки мрежи, които не могат да уловят малки риби. Риболовците обаче не са недоволни.

Рибар: Когато хванем голяма риба, можем да я продадем не за 5 евро, а за 25 евро.

За защитената зона се грижи обединение от местни представители и неправителствената организация WWF. Те наблюдават и риболова, за да са сигурни, че усилията в защита на природата са ефективни.

Франческо де Франко, Консорциум на Торе Гачето: Извън защитената зона рибните запаси остават почти същите, както са били в миналото. Вътре в зоната обаче те са се удвоили.

Природозащитниците не се грижат само за морето, но и за дюните и крайбрежния район, който е спирка за много мигриращи птици, но и дом на редица местни видове. Най-голямата опасност идва от небрежни туристи, но тези, които пазят природата, са добре дошли. В пиковия сезон Торе Гачето посреща не повече от пет-шест хиляди екотуристи.

Мимо Миколи, турист: Преди тук е било пълна бъркотия - паркирани безразборно коли навсякъде. Днес за автомобилите има специален паркинг, а мястото е по-приятно и чисто.

Туристите имат възможност да се насладят и на чудесна кухня, като в този семеен ресторант.

Мария Ланзилоти, собственик на ресторант: Винаги имаме прясна, хубава и здравословна риба от морето, както и домати местно производство. Това е много важно за нас и за всички ресторантьори.

Местните стопанства получават подкрепа от европейските фондове, а производството на една трета от тях е органично.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?