НОВИНИ

Как се отразява рязкото затопляне на организма?

Юнски жеги. Въпреки, че за сезона температури от над 30 градуса са нещо нормално у нас, жълт код заради горещините е обявен за днес в цялата страна. Синоптиците от БАН очакват днес и утре да бъдат най-горещите юнски дни-живакът може да удари и 40 градуса. Как се отразява рязкото затопляне на организма?

bnt avatar logo
от БНТ
11:15, 18.06.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Промениливо време и температурни колебания. Освен проблеми със сърцето, редуването на студено и горещо ни кара да се чувстваме и по-нервни.

Доц. Васил Велчев, кардиолог:
"Когато има температурни ексцесии, особено в така наречени "горещници" - юни и юли, ние виждаме много повече инфаркти и инсулти."
доц. Росен Калпачки, невролог:
"В началото правят хората по-раздразнителни, по-емоционално нестабилни. Следва следващата фаза, в която се появява дехидратация, която е изключително опасна за човешкия мозък.

Често симптомите са съпътствани от световъртеж и гадене, а обяснението на специалистите е биологичният ни часовник, който реагира, когато пролетта идва по-рано, а лятото закъснява.

доц. Росен Калпачки, невролог:
Неща, които започват, предизвикани от външни фактори, но след това организмът отговаря с най-слабата си, най-ранима част.

Особено повишено трябва да бъде вниманието ни днес и утре, защото синоптиците прогнозират най-топлите юнски дни. Горещият въздух ще се задържи до края на следващата седмица, а един от начините да се спасите от жегата, е близо до водата.

Традиционно лекарите съветват да избягваме откритите пространства, а най-сигурният начин да се защитим, си остават прохладните места и приемът на повече течности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събитията в Благоевград вече и в телефона
Събитията в Благоевград вече и в телефона
Хиляди пяха и танцуваха с Джипси Кингс
Хиляди пяха и танцуваха с "Джипси Кингс"