ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Как се прави истинската халва за Заговезни?

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Българската халва от русенското село Стамболово е най-предпочитаният продукт на трапезата на румънците по време на Великденските пости. Ръст в продажбите преди Заговезни има и у нас. За да се запази обаче, от бранша смятат, че трябва да се  избегнат...

Как се прави истинската халва за Заговезни?

Българската халва от русенското село Стамболово е най-предпочитаният продукт на трапезата на румънците по време на Великденските пости. Ръст в продажбите преди Заговезни има и у нас. За да се запази обаче, от бранша смятат, че трябва да се  избегнат посредниците по веригата между производители и потребители.

От ранни зори аромат на пресен тахан се разнася над Стамболово, а в двора на предприятието, където се произвежда халвата, чакат търговци на едро от Румъния, за да я натоварят и да заредят магазините в северната ни съседка.

Всеки ден в предприятието се произвежда по 1 тон халва, но заради свития пазар само част от нея стига до българския потребител. Натуралният продукт се приготвя от слънчогледов тахан и захарен сироп, а за да се сгъсти, се добавя екстракт от чувенов корен. Изпича се на 135 градуса.

Дали е направена майсторски халвата се познава, ако се къса на конци и топи в устата. Според Сезгин Дауд обаче по-младите по-рядко консумират от десерта.

Освен това от година производителят разчита на собствена дистрибуция, за да избегне завишаването на цената на халвата в хранителните магазини.

След Сирни Заговезни халвата е на още по-голяма почит сред спазващите Великденския пост, защото в нея няма животински продукти и освен това е богата на калций.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?