НОВИНИ

Камерън даде обяснения и пред парламента

Пореден ден на обяснения от страна на Дейвид Камерън, заради разкритията от "Панамагейт". След серия от интервюта, изказване пред членовете на оглавяваната от него партия на Консерваторите, днес Камерън застана и пред парламента. Вчера британският премиер публикува данъчните си декларации за последните шест години и призова финансовите министри, говорителите на опозиционните партии и - както ги нарече - потенциалните бъдещи премиери, да последват примера му.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:19, 11.04.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Първа среща между Дейвид Камерън и парламента, след изтичането на панамските документи, но пореден ден, в който британският премиер дава обяснения по темата. Вчера Камерън спази обещанието си да публикува данъчните си декларации за последните шест години - безпрецедентно действие за министър-председател. Пред парламента Камерън призова и други да последват примера му.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания:
"Когато става дума за премиер, лидер на опозицията или председател на парламента, пълната финансова прозрачност е задължителна. В крайна сметка, това са хората, които са или поне искат да бъдат отговорни за гражданите и които разпределят техните данъци."


;

Камерън обясни, че е продал акциите си в офшорката, именно защото не е искал да бъде обвиняван в конфликт на интереси.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания:
"Има хиляди инвестиционни фондове, милиони британци имат акции в тях - това не е незаконно. И още нещо - нека не забравяме, че някои от най-големите ни компании, както и медии като Би Би Си, Мирър или Гардиън - всички те имат офшорни сметки под една или друга форма. Казвам това, не за да критикувам някого, а за да подчертая, че това е стандартна процедура, а не опит за укриване на данъци."

Дейвид Камерън беше категоричен и по още един въпрос - нито едно правителство преди неговото, не е гласувало толкова много закони, довели до по-строг финансов контрол. През юни Великобритания ще бъде първата страна от Г-20, която ще има публичен регистър на реалните собственици на офшорните фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Познават ли децата правилата за безопасност в интернет?
Познават ли децата правилата за безопасност в интернет?
Жителите на Владая се оплакват от дупките в селото
Жителите на Владая се оплакват от дупките в селото