НОВИНИ

Хоби: да рисуваш автомобили

Мъж от Дряново има над 2000 рисунки на любимата си марка автомобили - Шкода. Стефан Иванов рисува графиките си, без да е завършил художествено образование. Талантът си открил случайно.

bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 02.05.2017
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Страстта и любовта към автомобилната марка "Шкода“, Стефан Иванов наследява от баща си. Разказва, че откакто се помни чете и изучава любопитни факти, свързани с историята ѝ. А към колекционерството се запалил още на 13-годишна възраст, когато получил и първия си ключодържател с емблемата на марката.

Стефан Иванов: „Сега вече са около 130. Преди ги поръчвах от Чехия, Унгария, Словакия. Това, което аз искам, което се породи пак с течение на времето, това е един вид завещание към чешкия народ може би, защото тази компания в последните 120, 130 години е неизменна част от тяхното ежедневие, преминала през различни войни!“

Постепенно към колекционерството, Стефан започнал да добавя и тези черно-бели графики на различни модели автомобили. Споделя, че талантът си случайно открил преди единадесет години.

Стефан Иванов: „Всичко започна лятото на 2006 година. Занесох една снимка на модел на Шкода при един местен художник с молба той да ми я нарисува и да си я сложа в рамка. Човекът отсъстваше и реших аз да се пробвам да я нарисувам, резултатът беше учудващо добър и от там нататък започнах бавно да рисувам различни модели!“

Към момента общият брой на скиците надхвърля 2000. Графиките представят абсолютно всички модели, произведени от 1895 година до днес. Един от най-интересните, който младият талант рисува е така наречения автомобил-ковчег.

Стефан Иванов: „Това е моделът FCR на Лаурин и Климент поставил световен рекорд за скорост от 118, 3 км/ч при автомобили категория до 5000 куб. см. Другото име на този автомобил е Лаурин и Климент – ковчегът, защото в завоите автомобилът лесно се преобръща и погубва шофьорът си!“

Днес Стефан Иванов продължава с рисуването на автомобили. Тепърва започва да изобразява военната техника на компанията, което ще добави към колекцията му нови 2000 скици.

Стефан Иванов: „Рисуването ми дава едно чувство на спокойствие, рисувам основно нощно време, никой не ми пречи. Всичко е строго индивидуално, някои автомобили отнемат да кажем един-два дена, има автомобили, които отнемат седмица. Колкото е по-детайлна снимката, толкова по-бавно и трудно се рисува автомобилът!“

От автомобилната компания вече са разбрали за голямата страст на Стефан и са го поканили на посещение в производствения завод в Чехия. Следващите планове на младия мъж са да издаде и енциклопедия със своите черно-бели графики, която да разказва отделните етапи от развитието на компанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от столичния кв. Младост 1 е отцепен заради сигнал за съмнителна кутия
Част от столичния кв. "Младост" 1 е отцепен заради сигнал за съмнителна кутия
Джафери: Ако Иванов не даде мандат, ще извърши престъпление
Джафери: Ако Иванов не даде мандат, ще извърши престъпление