НОВИНИ

Как да се предпазват децата в мрежата?

Родителите трябва да контролират поведението на децата в социалните мрежи. В интернет те откриват нови знания и забава, но тази форма на общуване крие много рискове. Специалистите предупреждават както децата, така и възрастните да са внимателни какво публикуват в профилите си.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:48, 12.04.2016
Чете се за: 01:07 мин.
Още

От все по-ранна възраст децата влизат в мрежата, за да търсят забава и развлечения. Но в това пространство има и хора с нездрав интерес - те създават профили, влизат в различни игри и трупат приятелства. Затова родителите, особено на по-малките на около 6-7-годишна възраст, трябва да следят с кого си общуват децата им в интернет, предупреждават от ГДБОП.

Явор Колев, ГДБОП: Един педофил, който задържахме и беше осъден на 3 години ефективно - лишаване от свобода, беше направил над 800 приятели именно в тази социална мрежа.

От ГДБОП отчетоха, че различните разяснителни кампании,които се водят в последите години, дават резултати и има реален спад на този вид престъпления с деца. Оказва се също, че по-големите вече са си изградили система как да се предпазват в мрежата. Подбират си приятелствата там и не приемат покани от съмнителните хора.

- Първото нещо е, че те не слагат своя снимка, ами някаква изтеглена от интернет. Второто е, че нямат снимки с приятели и са скрили личната си информация, т.е. единственото нещо, което можем да видим е тяхното име, което е много съмнително.

Други пък предпочитат реално пред виртуалното приятелство, затова и не влизат в социалните мрежи.

- Тази социална мрежа кара хората да се държат по-несоциално, отколкото ако си в контакт с тях в реалния живот.

Специалистът по компютърни игри Доброслав Димитров казва, че профилът ни в интернет е продължение на нашето аз и трябва да това,което сме в реалния живот.

Доброслав Димитров - специалист по компютърни игри: Има заблуда, че в интернет си анонимен, че в интернет ти е позволено да правиш неща,които в реалния живот не са ти позволени. Правилата са едни и същи. Както се държим с хората, когато са до нас, по същия начин трябва да се държим с хората, когато не са до нас.

Специалистите предупреждават всички, че трябва да сме много внимателни какво качваме в интернет. Понякога едно селфи или снимка може да изглежда много забавни за конкретната ситуация. Но ако тя ни злепоставя по някакъв начин, след време може да ни навреди за бъдещи контакти или кандидатстване за работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещи на турския главен прокурор у нас
Срещи на турския главен прокурор у нас
Бъдещи юристи  в съдебната зала
Бъдещи юристи в съдебната зала