Кипърският президент призова за незабавно подновяване преговорите за обединение

Кипърският президент Никос Анастасиадис призовава за незабавно подновяване на прекъснатите преговори за повторно обединение на острова, докато лидерът на кипърските турци се надява на подновяване на преговорите след 7 април.

от БТА
18:32, 01.04.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света
кипърският президент призова незабавно подновяване преговорите обединение

Анастасиадис заяви днес, че преговорите трябва да се фокусират върху предложения, които служат на интересите на всички кипърци, а не на "трети страни" - косвен намек за Турция, която иска да запази военно присъствие и права за военна намеса в Кипър като част от евентуално споразумение за повтороно обединение на острова в рамките на федерация.

Вечеря, организирана от ООН тази вечер за двамата кипърски лидери, цели постигане на решение за бързо подновяване на преговорите.

Преговорите бяха прекъснати през февруари, след като лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ се оттегли в знак на протест срещу приемането от кипърския парламент на закон за задължително отбелязване в училищата на годишнината от референдум през януари 1950 г., на който кипърските гърци казаха "да" на обединяване с Гърция.

По-рано Акънджъ заяви, че следващите два месеца ще са решаващи за постигане на споразумение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
 Руското външно министерство си направи първоаприлска шега с хакерския скандал
Руското външно министерство си направи първоаприлска шега с хакерския скандал
Пожар горя в католическата църква в Белене
Пожар горя в католическата църква в Белене