НОВИНИ

Кой е стрелецът от Флорида и какви мерки ще се вземат занапред?

Никалъс Крус, 19-годишен, изключен дисциплинарно, с починали наскоро приемни родители и колекция от оръжия - това е извършителят на масовото убийство със 17 жертви в американско училище в Паркланд, Флорида. ФБР миналата година е предупредило учителите за риска, след като потребител на YouTube известил властите за заплахи на Крус в социалната мрежа. Стана известно, че заподозреният е участвал в обучения на паравоенна местна "бяла" националистическа организация. Вижте още за трагедията - 18-та поред в американско училище само за тази година.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:58, 15.02.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

40 минути на ужас зад барикадирани врати и тоалетни описват оцелели. С полуавтаматична пушка, много патрони, димни гранати и противогаз, Крус убил първо трима души край училището. После проникнал в сградата, задействал противопожарната аларма и открил огън по излизащите хора. На място са останали 12 души, други двама са починали в болница.

Колтън Хааб, ученик: Грабнахме пожарогасител, две летви и стол. Ако беше влязъл, щяхме да се опитаме да го спрем с всичко налично.

Нападателят напуснал сградата с останалите деца и бил задържан час по-късно. „Ще стана професионален училищен стрелец“, заявил Крус в YouTube, а потребител на мрежата известил ФБР. Бюрото обаче не е установило човека зад заплахите. През ноември Крус е изгубил приемната си майка, единствената която познава, а по-рано и приемния си баща. Приютило го местно семейство.

Джим Люис, адвокат на семейството, приело Круз: Дойде и заживя с това семейство от 90 дни, работи в магазин Долар, посещава училище за възрастни за да завърши образованието си.
;

Според някои сведения нападателят е изключен от атакуваното училище заради конфликт с новия приятел на бившото му момиче. Държал е оръжията си заключени в дома. Предишното най-масово убийство с 26 жертви е в училище в Кънектикът през 2012-та.

Крис Мърфи, сенатор от Демократическата партия от Кънектикът: Тази епидемия, този бич от стрелба след стрелба в училища се случва само тук не заради съвпадение или лош късмет, а заради нашето бездействие.

Това не може да продължава, реагира главният прокурор Джеф Сешънс. Той обеща енергично прилагане на федералните закони за оръжията и превенция срещу потенциални масови убийци.

;

В обръщение към нацията президентът Тръмп призова американците да работят заедно за да изградят култура на уважение към живота, която създава дълбоки и значими връзки между хората.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Не е достатъчно да се действа за да се създава впечатление за промяна, нещата трябва наистина да се променят.

Той не спомена израза „огнестрелно оръжие“, но обеща да се заеме с проблема с психичните разстройства и да посети Паркланд за среща със засегнатите семейства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задочен спор между президента и премиера
Задочен спор между президента и премиера
Лудогорец загуби от Милан с 0:3
Лудогорец загуби от Милан с 0:3