НОВИНИ

Кристалина Георгиева представи възможностите за кандидатстване по плана Юнкер

Страната ни успя за кратко време да сключи три споразумения по плана Юнкер и сега разпределя 100 млн. евро за 1 000 малки и средни предприятия и още 35 млн. за иновативни компании. Това обяви зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която представи възможностите за кандидатстване по Инвестиционния план Юнкер пред пловдивския бизнес.

bnt avatar logo
от Росица Колева
19:43, 13.05.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

200 са одобрените към момента български проекти на малки и средни фирми в областта на преработвателната промишленост, селското стопанство и търговията. За да имаме успех и за големите инфраструктурни проекти, които са за над 25 млн.лв., трябва да наблегнем на частната, а не на държавната инициатива, категорична е Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева, зам.-председател на ЕК: Идеята тук е да се доведе до реализация проектно-предложение на частния сектор или на общините: частно-държавно партньорство на равнище община, частният сектор е особено привлекателен за Плана Юнкер.

Представителите на бизнеса настояха за по-гъвкаво трудово законодателство и намаляване на разрешителните режими в тези сфери.

Добрина Първанова, председател на БТПП-Пловдив: Да вземем Закона за публично-частно партньорство, който е толкова важен за общините, той е просто неприложим, защото е толкова тежък, толкова други закони касае, толкова много заплахи съществуват и могат да се отнесат към кметове, администрация.

Ролята на банките е ключова в Плана Юнкер, но родните банки се въздържат да отпускат кредити за нови проекти, отчитат финансови анализатори.

Симеон Дянков, финансов експерт: Румънските банки дават три пъти повече кредити отколкото българските банки – явно нещо трябва да се направи, така че и нашите банки да са по-активни. Истината е, че в България в момента има доста капитал, който просто не се ползва от банките.

В помощ на бизнеса за изготвяне на проектите работи и Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар на декори в киноцентъра Бояна, няма пострадали (СНИМКИ)
Пожар на декори в киноцентъра Бояна, няма пострадали (СНИМКИ)
Илияна Йотова: Необходимо е европейско ФБР
Илияна Йотова: Необходимо е европейско ФБР