Фестивалът "Вкусът на Пловдив" събра производители на храни от региона и ресторантьори. Те представят традиционни български продукти и призовават преди Коледните и Новогодишните празници да сложим на трапезата родни качествени стоки.
Майстор-готвачи от петте най-добри ресторанта в Пловдив демонстрираха завидни кулинарни умения. Преди дни тези заведения бяха отличени от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация.
Петрана Калинин – собственик на ресторант: "Приготвяме бавно опушено месо по специална технология. Готвим месото между 6 и 12 часа на много бавна температура и използваме специална дървесина, за да постигнем този специален опушен аромат на месото."
Повечето ресторанти в Пловдив залагат на месни продукти, макар технологията на приготвяне на ястията да е взаимствана от чужбина.
Петрана Калинин – собственик на ресторант: "Избираме регионални местни продукти от доказали се през годините производители, защото наистина има огромна разлика в месата, които се предлагат на пазара, както и на зеленчуците."
Участие във фестивала взимат сладкари, пчелари и хлебари.
Таня Ангелова – майстор-хлебар: Предпочитаме да избираме нашите продукти, да подкрепяме нашите производители. По принцип брашната, с които работим, са регионални и български."
Александър Държиков – заместник-кмет на община Пловдив: "Всички производители, които са на пловдивския пазар, са добре дошли."
Кулинарният фестивал продължава и утре. А от Община Пловдив обещават той да стане традиционен.