НОВИНИ

Любчо Георгиевски: Не мога да обясня защо ВМРО-ДПМНЕ е антибългарска

В студиото на „Панорама“ бившият министър-председател на Македония в периода 1998 - 2002 г. Любчо Георгиевски призна, че не разбира антибългарските настроения на партията ВМРО-ДПМНЕ, на която той е бил председател. Той допълни, че в ръководството на партията е имало няколко души, които не само че са се декларирали като големи приятели на България, но и са се самоопределяли като българи. По въпроса с признаването на Македонската църква той определи като добра първа стъпка решението на българския Свети Синод, но призова за конкретен завършек.

bnt avatar logo
от БНТ
21:59, 01.12.2017
11063
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Георгиевски заяви,че според него договорът за добросъседство отваря врати, които дълго време са били затворени. Той призна, че от неговото оттегляне през 2002, отношенията между България и Македония са били „леко замръзнали“, отчасти заради войната.

Той призна, че общите моменти в бългаската и македонската история са му неясни и се обяви за съсредоточаване не върху миналото, а върху бъдещето. Той шеговито допълни, че се опасява да обсъжда въпроса в България, за да не го обявят за предател в Македония.

Любчо Георгиевски, бивш министър-председател на Македония: Нека се решат историческите проблеми, но ми е по-важно да се решат проблемите на бъдещето.

Той се обяви за по-тесни икономически и културни отношения с България, като даде пример с отварянето на нови гранични пунктове или излъчването на български телевизии в Македония.

Любчо Георгиевски, бивш министър-председател на Македония: По-важно е тези елементи да се уредят, а въпросите на историята да се разрешат поетапно.

Той подчерта, че според него бъдещето на Македония е в ЕС и НАТО.

;

Любчо Георгиевски похвали българския свети Синод за решението му да ходатайства за уреждането на статута на Македонската православна църква и изрази задоволство, че мнозина интелектуалци и духовници в България са подкрепили идеята. Той обаче изрази недоумението си защо БПЦ мълчи, че Сръбската църква ѝ е отнела изконно нейни епархии.

Любчо Георгиевски, бивш министър-председател на Македония: Знае се, че сърбите купуват юрисдикцията си от Константинопол на трите гръцки епархии. Петима от българските митрополити са изгонени от Македония и стотици български свещеници са убити и изтезавани в този период. За какви канони си говорим?

Той подчерта, че Сръбската църква се бори за статуквото Македония да остане под духовната ѝ опека, но изрази разбиране, че промяната на статуквото ще е дълъг процес.

Любчо Георгиевски, бивш министър-председател на Македония: Да не забравяме, че Сръбската православна църква е гнездо на най-големите сръбски националисти. Сръбската политика признава македонската държава и език, но Църквата казва, че в Македония живеят сърби.

Любчо Георгиевски подчерта, че пътят на Македония е напред и че страната няма какво да дели с никого.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМА е намалила дълговете си с 20 млн. само за последния месец
ВМА е намалила дълговете си с 20 млн. само за последния месец
Драгомир Стойнев: Беше предложен бюджет, в който липсват конкретни реформи
Драгомир Стойнев: Беше предложен бюджет, в който липсват конкретни реформи