НОВИНИ

Макрон - най-младият президент на Франция

Със своите 39 години Макрон стана най-младия президент на Франция. До преди три години, той беше непознат за французите. Самият той се определя "и като ляв и като десен".

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:34, 08.05.2017
Чете се за: 02:03 мин.
По света
Еманюел Макрон
"От самото начало аз съм този, който защитава интересите на тези които работят, действат и създават, с двойната амбиция нещата да стават по-лесни за занаятчиите, фермерите, търговците и служителите и да подкрепям тези , които са в трудно положение ".

Критериите ляво и дясно са в миналато, обещава Еманюел Макрон, който стана президент на Франция , без да е бил избиран някога на обществен пост и който създаде собствена партия едва година преди да спечели най-важните избори в страната.Проевропейският кандидат нарече движението си" Напред ".Първите букви са неговите собствени инициали.

Еманюел Макрон
"Сърцевината на този проект е отговорността. Предлагаме на всички да поемат своята част от промените "

Кандидатът с две халки на ръцете от месеци е любимец на журналистите. Някои обясняват двата пръстена с центристките позции на Макрон. Странният навик предизвика и слухове за двойствен живот на Еманюел извън брака. "Двете халки са за една и съща жена", казва със смях Макрон. Той избегна скандал по време на кампанията и напротив прикова вниманието с романтичната история на брака си с 24 години по-възрастната от него Брижит. Заради амбициозния гимназист тя се разделя със съпруг и три деца. Днес семействата живеят в съгласие.

Първата дама на Франция е на 64, потомка на шоколатиери, бивша учителка по френски в Амиен - родния град и на двамата .Еманюел се влюбва в нея 15 годишен и въпреки съпротивата на родителите му тържествено й обещава "Един ден ще се оженя за вас ". Биби, както я наричат приятелите,е високо ерудирана и следва съпруга си навсякъде.

Еманюел Макрон
"Тя няма да получава пари от данъкоплатците, но ще има обществена роля".

Нетипичният брак е сключен през 2007- ма в курорта Туке. Брижит е наследила вила в живописното градче.Точно в Тукe ,седем години по-късно, Макрон получава телефонно обаждане от Франсоа Оланд, който му предлага да стане министър на икономиката, въпреки че е обявил света на финансите за свой враг, а Макрон е типичен негов представител заради четирите си години в банка "Ротшилд", където е получил огромни бонуси. Двамата се запознават на вечеря у Жак Атали.

Пет години по-рано младият талант с отличен английски вече е приел да бъде заместник генерален секретар на Елисейския дворец . Аз съм спътник на Социалистическата партия по пътя й ", казва Макрон . Той членува в партията едва три години преди да я напусне на 27.

Четири месеца преди да стане на 39, Макрон се възползва от резкия спад на рейтинга на Оланд. Финансовият Моцарт, както го наричат,напуска министерството и обявява кандидатурата си за президент.

На 23 април, двойката гласува на първи тур в Туке. Еманюел печели с 24% и негов съперник остава Марин Льо Пен. Впечатляваща победа също като кариерата му.

Ан Фулда, журналист
"Някои го сравняват с младия Наполеон".

Дни преди балотажа Макрон опровергава твърденията, че е кандидатът на финансовия елит.

2 май, Еманюел Макрон
"Ако бях подчинен на банките нямаше да предлагам проект за средната класа и за по-бедните".

Центристът се основава на приетия през 2015 та Закон, наречен Макрон - негова силно критикувана рожба и апогей на министерската му кариера. Бившият банкер иска 35 часовата работна седмица да стане по-гъвкава, въвежда неделно и вечерно работно време при споразумение и либерализира автобусния транспорт като по-евтина алтернатива на влаковия.

На 21 декември новият президент на Франция ще навърши 40.

Възпитаникът на престижната Школа за национална администрация обеща проевропейска Франция , с универсална пенсионна система, задължителна военна служба от три месеца, 50 процента био храни в училищните столове и 1000 евро награда за всеки закупен автомобил, щадящ околната среда.

26 април, Еманюел Макрон
"Няма да има чудо, но ще има много решителност".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селфитата се превърнаха в опасна игра за децата
Селфитата се превърнаха в опасна игра за децата
Историята на Червената църква край село Боровица
Историята на "Червената църква" край село Боровица