НОВИНИ

Историята на "Червената църква" край село Боровица

"Червената църква" край белоградчишкото село Боровица оцелява вече век и половина, въпреки че от десетилетия насам местността, в която се намира, е абсолютно обезлюдена. От скоро край храма има действащ манастир „Света Троица", чийто строеж продължава. Единственият му обитател архимандрит Нифонт, вярва, че църквата е запазена, защото в нея са се молели свети хора.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
08:20, 08.05.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

„Червената църква" край село Боровица, заради строежа си е уникална. Изградена е изцяло от камък.

архимандрит Нифонт
„Тя е забележителна с камъка, от който е строена-червен камък, който е дялан от местните скални маси. Доколкото аз знам български каменоделци са дялали камъка, а италиански майстори са строели храма."

Църквата „Света Троица" е вдигната още преди Освобождението и тогава край нея имало село. Десетилетия след това то се преместило и от него вече няма следи.

архимандрит Нифонт
„За разлика от другите църкви иконите тук не са откраднати и олтарът не е изкопан, макар, че храмът тук е стоял дълги години самичък, отдавна хората са слезли долу и селото тук е разрушено."

Според архимандрит Нифонт, църквата се запазила, защото Божията промисъл била такава.

архимандрит Нифонт
„Като дойдох тук, в този храм, така, почувствах една намоленост в този храм. ..Тук са се молели хора, и то вярващи хора. Може и светци и мъченици да е имало тук в този храм."

Смята се, че строежът е върху основите на друг, по-стар храм, както и че е имало манастир на същото място. Новият, макар и все още в строеж, вече е действащ. Няма ток и вода, но това според единствения му засега обитател, не е пречка.

архимандрит Нифонт
„Всъщност в един манастир съсредоточието на живота не е в компютъра, а в храма и в молитвеното общуване с Бога. Така, че които искат да дойдат тук, трябва имат това на предвид. Това не изключва възможността да се работи на интернет, да се ползва компютъра."

В манастира приели като благословение дарение от предишния патриарх Максим. Дни преди кончината си, оставил три от ценните икони, които сам той имал като подарък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон - най-младият президент на Франция
Макрон - най-младият президент на Франция
Марин Льо Пен заяви, че ще се бори на парламентарните избори идния месец
Марин Льо Пен заяви, че ще се бори на парламентарните избори идния месец