НОВИНИ

"Малките лъвчета" на халифата

Часове след нападението в Турция, в иракския град Киркук беше задържано момче със самоубийствен пояс. Местните полицаи са го заловили малко преди да се взриви. Предполага се, че момчето е било изпратено на смъртоносната мисия от "Ислямска държава".

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:03, 22.08.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Предполага се, че момчето, което беше заловено в Киркук е на 12-13 години. То носело тениска на испански футболен отбор, а на гърба му било изписано името на футболната звезда Лионел Меси. Очевидци разказват, че детето се разплакало, когато иракските полицаи го заловили, заради провалената мисия.

Наричат ги "малките лъвчета" на Халифата. Предполага се, че са хиляди - деца, похитени от джихадистите и превърнати във воини на "Ислямска държава". Обикновено ги отвличат от селищата, които превземат. Но някои път ги "вербуват" с подаръци и сладкиши.

Момичетата превръщат в сексуални робини, а момчетата изпращат на обучение в тренировъчни лагери. Първо ги учат да стрелят с автомати и гранатомети. После ги разделят на групи и според характера им ги обучават за самоубийци или за воини.

В такъв лагер попаднали братята Амир и Ахмед. Били похитени от селото им в иракската провинция Синджар, пред очите на родителите им и изпратени във военен лагер в Мосул - бастионът на Ислямска държава в Ирак. Амир и Ахмед били в плен 9 месеца. Преди половин година успели да избягат.

Не такава, обаче, беше съдбата на 16-годишното момче, което се взриви през март на стадион край Багдад. Атентатът е смятан за един от най-кървавите, извършвани от деца-самоубийци. Тогава загинаха 29 души, предимно деца.

Братята Амир и Ахмед сега живеят в бежански лагер. Майка им се надява, че някой ден спомените им за джихадистките лагери ще започнат да избледняват. А пък момчетата мечтаят за нормален живот. Надяват се, че отново ще могат да играят футбол и ще четат комикси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП настоява за социални помощи за вода
БСП настоява за социални помощи за вода
Саркози е решил да се кандидатира за президент на Франция
Саркози е решил да се кандидатира за президент на Франция