НОВИНИ

Манолова даде на прокурор решението за увеличаване на цените на тока и парното

Омбудсманът Мая Манолова даде на прокурор новите цени на тока и парното. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране влезе в сила от 1 юли. Според Манолова по-високите цени ощетяват 600 хиляди домакинства в страната. Прокуратурата има 30-дневен срок, в който да прецени има ли основания да се протестира решението на комисията. Според Манолова, ако то бъде отменено, следва незаконно надвзетите суми да бъдат върнати.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
13:15, 04.07.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
Мая Манолова, омбудсман на Република България: КЕВР трябва да разберат, че те не са абсолютно безконтролни и над закона и че няма инстанция, която да може да иска проверка на техните актове. Мисля, че това би дисциплинирало самия орган да бъде по-внимателен, когато взима решения, които са важни за абсолютно всички български граждани.
Ася Петрова, зам. главен прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура: В сигнала на омбудсмана са посочени доста сериозни доводи за нарушения на процедурата при вземане на решенията на КЕВР, за несъответствие на решенията с материално-правните норми. Това, което ще направим ние е да изискаме всички административни преписки, защото те са повече от 30 от КЕВР и да преценим дали имаме основания да оспорим пред съда решенията на КЕВР. До настоящия момент ВАП е завела 19 производства в Административен съд София срещу КЕВР. Те все още са висящи, не са приключили, но това, ако има протест това ще са поредните производства срещу КЕВР.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП запечата търговско изложение в центъра на Бургас
НАП запечата търговско изложение в центъра на Бургас
Започна ремонтът на бул. Марица - Юг в Пловдив
Започна ремонтът на бул. "Марица - Юг" в Пловдив