Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мащабен мост ще свързва Русия и Китай

След малко повече от година Русия и Китай ще бъдат свързани с мост. Строежът на първото съоръжение от такъв тип върви по план. Очакванията са да донесе икономически ползи и за двете страни.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:12, 11.09.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Строежът на моста е започнал в края на 2016 година. Дължината му е 19.9 км, широк е 14.5 метра, а в най-високата си точка ще бъде 1283 метра. До момента строителството върви без сериозни сривове, а комуникацията между руския и китайския екип е много добра.

Ли Чан, заместник-управител на компанията, която строи моста: Всеки път водя руските си колеги на строежа и заедно правим проверките. Ако има някакви проблеми ги решаваме заедно и на място.

Строителите са изработили стройна схема и се виждат веднъж месечно, за да уточнят хода на проекта и етапите на работа. Бизнесът и от двете страни на съоръжението е убеден, че ползите от него ще са огромни. Очакванията са през моста да преминават по около 6 милиона тона стоки годишно. А това гарантира икономическия разцвет на региона.

Людмила Старкова, министър на икономическото развитие на Амурска област: Това е голям международен проект, който ще даде импулс за развитие не само на Амурска област, но и на целия регион. Разчитаме, че всички желаещи ще могат да се включат в международното сътрудничество с Китай.

Очаква се да се увеличи и туристическият поток между Русия и Китай, а първият мост, който ще ги свързва трябва да бъе завършен през октомври 2019 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Ще бъде ли включено парижкото бистро в списъка на ЮНЕСКО?
​Ще бъде ли включено парижкото бистро в списъка на ЮНЕСКО?
В Сандански излизат на протест срещу безразсъдното шофиране
В Сандански излизат на протест срещу безразсъдното шофиране