НОВИНИ

Масови протести в Скопие

Над 20 хиляди души протестираха снощи на антиправителствен митинг в Скопие. Протестите в Македония започнаха през април, след като президентът Георге Иванов помилва държавни и партийни функционери, замесени в аферата "Подслушване". "Шарената революция", както я нарекоха, продължава въпреки отмяната на амнистията, с искане за политическа промяна.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:57, 21.06.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Протестът в Скопие тръгна от сградата на Специалната прокуратура, в знак на подкрепа за борбата ѝ с престъпленията по високите етажи на властта. След това демонстранти заливаха с боя паметници и административни сгради, сред които президентството и парламентът. Правосъдното министерство беше обсипано и с камъни.

Посланието до управляващите може да се формулира така:

- Фашизмът в Македония трябва да спре. Ние се борим за бъдещето на децата си. Борим се за чиста демокрация, за права и равенство на всички хора.

Протестиращите искат оставка на президента, сформиране на временно правителство и участие на гражданския сектор в политическите преговори. а също върховенство на закона и гаранции за провеждане на честни избори. Те обявиха, че няма да отстъпят, докато исканията им не бъдат изпълнени. Политическата криза в Македония продължава повече от година. Насрочените за този месец избори бяха отложени, до изясняване на редица въпроси за провеждането им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дни на руската култура във Варна
Дни на руската култура във Варна
​Не е ясно кой ще спечели референдума във Великобритания
​Не е ясно кой ще спечели референдума във Великобритания