НОВИНИ

Маймунката Алф вече е по-добре, дори ходи

Служители от столичния зоопарк се грижат за малка маймунка в домашни условия. Мъникът се казва Алф и е едва на 17 дни. Той е любознателен и кротък, а временното му пребиваване в дома на служителите на зоологическата градина се налага, тъй като организмът на животинчето още е много слаб и податлив на болести, които могат да се предадат от хората на маймунката. Благой Цицелков се срещна и с двете семейства на Алф.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
11:02, 17.02.2016
5646
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Маймунчето Алф е от вида лапундер. Малко след раждането специалисти от Зоопарка установяват, че майката няма кърма и не би могла да се грижи за бебето. Грижите поема Диана Чонова, която признава, че първите 10 дни били за нея без капка сън.

Диана Чонова, административен директор на Зоологическа градина София: Взех го вкъщи, защото първите три-четири дни, аз го храних на всеки два часа - денонщно, със съвсем малка почивка през нощта. За съжаление в Зоопрака нямаме условия да го направим това нещо.

Предполагаме се досещате, че както всяко човешко бебе, така и останалите бебетата-примати имат нужда от денонощни грижи. И ето, че две седмици след неговото раждане, Алф се чувства отлично, храни се с апетит през 3 часа със специално адаптирано мляко, поспива си добре, игрив е и има огромно доверие на своите приемни родители.

Денонощните грижи за него ще продължат и през следващите месеци, които той ще прекара под карантина, поради високия риск да се разболее от болести, разпростанени и сред нас - хората. Рисковете са големи, когато такива животни се отглеждат без майка, но екипът ще направи всичко по силите си за отглеждането и оцеляването на маймунчето.

Така за Зоологическа градина - София започна годината на Огнената маймуна!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ню Йорк таймс: Защо Ангела Меркел би могла да ръководи ООН
"Ню Йорк таймс": Защо Ангела Меркел би могла да ръководи ООН
НАП - Добрич възстанови 382 000 лева надвнесен данък
НАП - Добрич възстанови 382 000 лева надвнесен данък