НОВИНИ

Меркел изключи нови избори като вариант за разрешаване на политическата криза

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви категорично против нови избори на фона на трудностите, които партията ѝ среща в усилията си да събере достатъчно подкрепа за съставяне на ново правителство след изборите през септември, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
15:30, 25.11.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света
меркел изключи избори вариант разрешаване политическата криза

На регионална партийна конференция на Християндемократическия съюз (ХДС), чийто лидер е Ангела Меркел, тя заяви, че за нея изборите не са добър ход.

Ангела Меркел: Изобщо не смятам, че ако не можем да направим нещо с резултатите [от изборите], трябва да искаме от хората да идат отново да гласуват.

На форума, който се провежда в Кюлунгсборн, провинция Мекленбург-Предна Померания, канцлерът каза още, че германските политици носят отговорността да работят с тези резултати.

;

Загубата на гласове на ХДС и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) принудиха консервативния блок на Меркел да опита да състави за първи път коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените, т. нар. коалиция „Ямайка“. В началото на седмицата обаче проучвателните преговори се провалиха.

;

Оттогава ГСДП е под все по-силен натиск да подкрепи ХДС и сестринската партия на ХДС от Бавария Християнсоциален съюз и заедно да съставят нова "голяма" коалиция, за да се излезе от безизходицата.

По-рано на същата партийна конференция Меркел обеща бързо да състави правителство.

Ангела Меркел: Европа има нужда от силна Германия и е желателно бързо да се сформира правителство

Тя добави, че е готова да разговаря със социалдемократите, но само на базата на взаимен респект.

;

На провеждащия се в Берлин конгрес на Зелените лидерът им Джем Йоздемир заяви, че партията му запазва готовността си да води преговори за съставяне на управляваща коалиция

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановяват рушащата се синагога във Видин
Възстановяват рушащата се синагога във Видин
Третокурсничката от СУ Андреа Йовева е носителят на годишната стипендия на БНТ
Третокурсничката от СУ Андреа Йовева е носителят на годишната стипендия на БНТ