НОВИНИ

Министър Вълчев поиска ЕК да махне въпроса за пола от анкетата SELFIE

Министерството на образованието изпрати писмо до Европейската комисия с молба за редакция на анкетата към платформата за дигитална самооценка SELFIE. Министър Вълчев подчерта, че искането е от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне отговорът "друго" или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
19:04, 22.02.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

От представителството на Европейската комисия в България вчера заявиха, че държавите членки на Европейския съюз са компетентни сами да решават въпроси, свързани с каквато и да било терминология за определяне на пола съгласно техните конституции.

В отговор на това становище днес министърът коментира:

Красимир Вълчев - министър на образованието: Предприехме единственото възможно действие, което можехме да предприемем, да изпратим писмо до Европейската комисия. Системата не е на министерството, не е на сървъра на министерството, не можем да я променим. Надявам се да имаме положителен отговор от страна на Европейската комисия било да отпадне този вариант за отговор "друго" или да отпадне целия въпрос.

Министър Вълчев призна, че не е разглеждал въпросите в анкетата и отново подчерта,че над 900 училища вече са я попълвали и до преди два дни не е имало нито един сигнал за нещо смущаващо.

По думите му, платформата е много полезна за степента на дигитална готовност на училищата и нито министерството, нито Европейската комисия искат да го компрометират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души загинаха при сблъсъци на границата Венецуела - Бразилия
Двама души загинаха при сблъсъци на границата Венецуела - Бразилия
Акцентите от визитата на президента Радев в Швейцария
Акцентите от визитата на президента Радев в Швейцария