НОВИНИ

Московски: На ниво Транспортна комисия имаме пълен успех на нашите предложения

Победа за българската позиция относно превозвачите в Брюксел. Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че на заседанието на Транспортна комисия в ЕП с категорично мнозинство е гласувано така че да бъдат изцяло удовлетворени исканията на българската страна. На ниво транспортна комисия, преди да влезе в пленарна зала, имаме абсолютен пълен успех в предложенията. Московски благодари за усилията на премиера Борисов и евродепутата Андрей Новаков и припомни категоричната позиция на правителството в подкрепа на превозвачите.

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 04.06.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Московски изброи темите, с които не бяха съгласни превозвачите и разясни какво е гласувано на Транспортна комисия в ЕП.

Ивайло Московски, министър на транспорта: На първо място - на 21 дни - на три седмици няма да е задължително водачите да се прибират в къщи - това ще бъде в тяхна възможност, при поискване към работодателя - той ще е длъжен да им осигури това нещо. На второ място изцяло отпадат ангажиментите за заплащане на командировъчни, такива каквито са в съответните държави в Европа за сектор "Транспорт" - дали той ще е международен или транзитен, няма значение. Отпада тоталната забрана за спане в кабините на камионите, при положение, че камионът е паркирал на място с видеонаблюдение, което веднага означава, че могат да бъдат използвани паркоместа, където има бензиностанции, което устройва нашите превозвачи и на трето място - темата с каботажа. Нашите предложения бяха за три дни гратисен период преди да започне да бъде калкулирано като каботаж. Там е постигнато споразумение за 48 часа, т.е. за два дни, но това изцяло устройва нашите превозвачи. Така че за момента на ниво транспортна комисия, преди да влезе в пленарна зала имаме абсолютен пълен успех в предложенията, които сме подали, съгласувани с транспортния бранш. Предстои Съвет, където няма да бъде приложен общ подход, тъй като има все още различни мнения от различните държави. Ще докладваме само моментното състояние на казуса и ще изчакаме темата да влезе в пленарна зала, за да видим общото решение на ЕП.

Московски прогнозира, че влизането в пленарна зала няма да стане до края на австрийското председателство, защото ако трябва да бъде гласувана означава, че трябва да бъде свикван извънреден съвет на министрите от транспорта.

От името на превозвачите благодариха за ясната и твърда позиция на българското правителство в лицето на премиера и транспортния министър.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АГ-болницата във Варна получи респираторен апарат с пари от пластмасови капачки
АГ-болницата във Варна получи респираторен апарат с пари от пластмасови капачки
Бойко Борисов се срещна с премиера на Косово Рамуш Харадинай
Бойко Борисов се срещна с премиера на Косово Рамуш Харадинай