НОВИНИ

Москва остава сдържана в коментарите си за ситуацията в Турция

Рускиятпрезидент Владимир Путин даде нареждане на правителствените агенции да се концентрират върхусигурността на руските граждани, които в момента се намират в Турция и на възможностите за връщането им у дома, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.Около 4000 руснаци са блокирани в Турция, Русия следи отблизо събитията там, отправен е призив към руските граждани да преценят дали да се пътува, каза кореспондентът на БНР в Москва Николай Кръстев.

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 16.07.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Москва се грижи основно за туристите си в Турция и дипломатическите консулства.

Официално Москва прояви сдържаност относно коментарите за случващото се в Турция, говорителят на президента Владимир Путин изрази загриженост за ставащото в Турция, няма все още реакция от Путин.

Премиерът Дмитрий Медведев обаче коментира, че в турското общество и армията съществуват сериозни противоречия.

Започна процес по нормализиране на отношенията – по време на първия състоял се телефонен разговорна Путин с Ердоган след инцидента, страните се споразумяха за провеждането на среща на живо в близко бъдеще, бяха премахнати и туристическите ограничения.

Според повечето експерти случилото се няма да повлияе върху двустранните отношения, освен че напрежението ще се запази вътре в турското общество. Имаше и по крайни оценки, че е възможно да бъдем свидетели на нов преврат до година-две, този път не толкова бутафорен, както този снощи, защото Турция се намира в задънена улица заради новата и външна политика, която поражда конфликти, а и фактът, че няма да може да оглави ислямския свят, каквато бе всъщност целта на Ердоган. Като риск се посочват процесите в Средна Азия, при едно отслабване на Турция.

Вижте още какво каза кореспондентът на БНР в Москва Николай Кръстев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Чернева: Всички турски партии заклеймиха опита за преврат
Весела Чернева: Всички турски партии заклеймиха опита за преврат
Остава засиленото полицейското присъствие на пропускателния пункт Лесово
Остава засиленото полицейското присъствие на пропускателния пункт "Лесово"