Напрежение между Прищина и Белград след увеличаването на митата

Сърбия обяви, че няма да отговори с ответни мерки на вдигането на вносните мита за сръбски стоки в Косово. В Прищина премиерът Рамуш Харадинай обяви, че само признаването на Косово от Белград би довело до намаляване на митата. Вчера косовското правителство реши да увеличи от 10% на 100% митата на внасяните от Сърбия и Босна и Херцеговина стоки. Еврокомисарят Йоханес Хан призова косовското правителство да отмени решението си. Сръбският президент Вучич съобщи, че е забелязано придвижване на косовски въоръжени формирования към северно Косово.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:50, 22.11.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Границата между Сърбия и Косово при Мердаре: камиони със стоки от Сърбия, които не изпълняват новите изисквания, не могат да продължат.

Садри Ходжа, шофьор на камион: Чаках два часа и половина, но не ме пуснаха да мина, защото в документите ми не пише "Република Косово". И ме върнаха обратно.

Освен увеличението на митата на внасяните от Сърбия стоки на 100%, правителството в Прищина реши да спре вноса на стоки, в чиято документация не пише, че са предназначени за "Република Косово" - име, което Белград не признава.

Адриатик Ставилеси, говорител на косовските митници: Незабавно започнахме да прилагаме решението на косовското правителство. Досега са върнати 17 камиона.
;

Решението идва, след като Косово не беше прието за член на Интерпол, според Прищина - заради кампания, водена от Сърбия срещу Косово на международната сцена.

Рамуш Харадинай, министър - председател на Косово: Вярвам, че сега Евросъюзът и Америка знаят, че Сърбия не показва никакъв стремеж към нормализиране на отношенията ни, напротив - подходът им е срещу нормализиране. Съжалявам, но нямахме друг вариант., трябваше да защитим нашите интереси и сигурност.

В Белград президентът Вучич коментира, че сръбските призиви за мир и компромис или не са разбрани, или са изтълкувани като слабост.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Мерките на Прищина, които започнаха от 10% вносни мита и стигнаха до увеличение на 100% означават пълна забрана на търговията със Сърбия. Това означава, че ще останете без жизненонеобходими продукти.
;

Брюксел призова за отмяна на решението.

Мая Коциянчич, говорител на върховния представител на ЕС за външна политика: Това е нарушение на Централноевропейското споразумение за свободна търговия и не е в духа на споразумението за стабилизиране и асоцииране.

Брюксел прикани за решаване на всички проблеми между двете страни члрез диалог, за който би съдействал.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Караянчева поиска от Финландия подкрепа за прекратяване на мониторинга от ЕК
Караянчева поиска от Финландия подкрепа за прекратяване на мониторинга от ЕК
Втори сме по най-ниска продължителност на живота в ЕС
Втори сме по най-ниска продължителност на живота в ЕС