НОВИНИ

Националният празник в страната (СНИМКИ и ВИДЕО)

На много места в страната бяха отбелязани 139 години от Освобождението на България. Вижте част от атмосферата на празника 3-ти март в Пловдив, Варна и Русе.

bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 03.03.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

ПЛЕВЕН

Плевенската панорама посрещна посетители от цялата страна с ценни реликви от Българското възраждане. На централно място в историческия паметник са показани автентични оръжия на Панайот Хитов, Велчо Атанасов (Джамджията), капитан дядо Никола - предоставени от Националния военноисторически музей.

;

ТЪРГОВИЩЕ

С шествие по централните улици на Търговище до паметника на българо-руската дружба започнаха проявите за отбелязване на Националния празник в града. Пред паметника ученици организираха флашмоб с българския трибагреник. Граждани поднесоха венци и цветя.

;

ПЛОВДИВ

С молебен, отслужен от Пловдивския митрополит Николай, започнаха в Пловдив честванията по повод 139-години от Освобождението на България. Пловдивчани се събраха в катедралния храм „Света Богородица”, за да почетат подвига и саможертвата на хилядите войни, дали живота си в името на независимата държава. Представителен взвод и военен духов оркестър ще поведат официалната церемония в Пловдив. Тя ще е на емблематичния хълм Бунарджика. Пред паметника на руските освободители ще бъдат поднесени венци и цветя. Празничен концерт на градския духов оркестър и заря-проверка пред Гарнизонния военен клуб също са част от тържествената програма за 3-ти март в Пловдив.

ВАРНА

С Божествена Света литургия във Варна започнаха тържествата по повод Националиня празник - 3 март. Венци и цветя бяха поднесени пред паметниците на падналите чужди войни, дали живота си за свободата. С издигането на знамената на площада пред катедралата „Свето Успение Богородично, с военен ритули и шествие варненци и гости на града отбелязаха 139-годишнината от Освобождението на България.

;

ХАСКОВО

Жителите и гостите на Хасково и воините от местния гарнизон почетоха Националния празник на България 3-ти март с ритуал по издигане на трибагреника пред общината и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн на площад "Свобода". Празникът продължи с концерт на ансамбъл "Златна Тракия".

;

ИСПЕРИХ

Жители на град Исперих отбелязаха националния празник 3-ти март пред паметника на основателя на българската държава Хан Аспарух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени съветват как най-правилно да консумираме млечните продукти
Учени съветват как най-правилно да консумираме млечните продукти
Един родолюбив българин
Един родолюбив българин