В Пловдив посрещнаха 3 март с хляб в цветовете на българското знаме. За осъществяване на патриотичната идея са използвани само натурални продукти, а трицветният хляб е създаден след множество опити на пловдивска пекарна.
Желанието да почетат историята и да създадат нов продукт мотивира представителите на малката пекарна в създаването на патриотичния хляб. Така замислят и питата в цветовете на националния ни трибагреник.
Илиян Александров - собственик на пекарна: Идеята ни е съвместна, моя и на майстора ни. В общи линии той беше инициаторът точно на 3 март да отбележим празника с един по иновативен, по различен и по особен хляб,
Спанак и червен пипер са съставките, с чиято помощ са постигнати цветовете на българското знаме. Опитите обаче продължили дълго.
50 килограма брашно и пет замесвания на тестото са били нужни на майстор Николай Йовчев, за да остане доволен от резултата.
Николай Йовчев - майстор пекар: Всичко е свързано с много нерви примерно и цветово да се получи, да се изпече и да си остане червен и зелен цвят.
Опитите обаче завършили успешно и майсторът вече прави тестото с лекота. Трицветният хляб се пече както всички останали, обяснява майсторът. А, идеята на пекарната се приема добре от хора на различни възрасти...
Александра Павлова: Много хубаво, много хубаво, интересно.
Невена Назарева: Всеки един българин би избрал и приветствал такава идея и за мен е удоволствие, че мога да си намеря такъв хляб.
Основното, на което държат потребителите е да сложат български хляб на трапезата си.